Abonnementen service: 035 - 2019505

Renze Klamer: ‘Een rijker leven bestaat niet’

Welk moment veranderde het leven van presentator Renze Klamer? Net 26 werd hij bewust vader. Hij is met zangeres Pearl Joan Jozefzoon co-ouder van Naomi en Ezra.

“De geboorte van Naomi zette mijn leven helemaal op z’n kop en voelde als een aardverschuiving. Jong kinderen krijgen was een bewuste keuze. Rond mijn elfde voelde ik al aan dat het gezinsleven later belangrijk zou zijn. Ik wilde straaljagerpiloot worden, maar kwam erachter dat je dan maandenlang van huis zou zijn. Dat was meteen een no go. Vanaf de eerste seconde dat ik Naomi zag, wist ik dat een ouder zijn de grootste impact in mijn verdere leven zou hebben. In die tijd had ik een avondprogramma op de radio. Tegen middernacht kwam ik thuis en nam ik de zorg van Pearl over. Een pittig jaar, maar het gaf mij zó veel liefde en voldoening. Mijn zoontje Ezra was net zo welkom. Vader worden van een zoon voelde als een grotere verantwoordelijkheid. Klinkt dat heel gek?

Ik ben zijn voorbeeld, Ezra gaat zich aan mij spiegelen. Dat geeft net iets meer druk. Overigens moest mijn vriendengroep wennen aan mijn vaderschap. Zij hoefden nergens rekening mee te houden en ik riep dan: ‘Jongens ik ben nu vader en heb verantwoordelijkheden.’ Na onze scheiding wilde ik actief betrokken blijven bij de opvoeding. Hoe gaan we het samen zo fijn mogelijk voor de kinderen maken? Dat was onze missie. We hebben inmiddels een paar jaar co-ouderschap, en onze draai gevonden. Naomi en Ezra zijn de ene week bij mij en de andere bij hun moeder. ‘Het gaat goed met Naomi. Ze is vrolijk in de klas.’ Toen ik dat bericht in het eerste jaar na de scheiding hoorde, wist ik dat we het goed hebben gedaan. Natuurlijk vreet het alleenstaande ouderschap ook energie naast het presenteren van mijn programma’s, maar dat hoort erbij. Een rijker leven bestaat er niet. Ik probeer een goede balans tussen werk en privé te houden. Heb ik een aantal weken een druk opnameschema, dan kan ik op Pearl terugvallen en een poule aan oppasmeiden.

Hoe druk ik ook ben, ons ochtendritueel slaan we zelden over. Dan kruipen de kinderen bij mij in bed om even te knuffelen en te vertellen over hun dromen. En kan mijn dag niet meer stuk. Dagelijks realiseer ik me hoe belangrijk het is wat je meegeeft aan je kinderen. Ongetwijfeld zullen er later dingen zijn die ik achteraf niet goed heb aangepakt. Daarom denk ik er ook zo goed over na. Ik wil van mijn kinderen geen kleine narcistjes maken.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren