Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Hooligans

In het tv-programma ‘Opsporing Verzocht’ werd vorige week een aantal herkenbare foto’s van verdachten van de ongeregeldheden bij de voetbalwedstrijd AZ – West Ham United getoond.

Na de door de Alkmaarders verloren wedstrijd braken zich ten onrechte ‘fans’ noemende vandalen door een hek en bestormden de tribune met familieleden van de Engelse spelers. Oud-Ajaxvoorzitter Michael van Praag is tegenwoordig voorzitter van de UEFA-commissie stadions en veiligheid. ‘Van vrouwen, kinderen en oude mensen blijf je af’ was de gouden regel van de beruchte F-side, zo zei hij in ‘Nieuwsuur’. “De grens is nu wel meer dan bereikt.” Ook ik zie met lede ogen aan hoe de prachtige voetbalsport week na week de nek wordt omgedraaid door doorgesnoven malloten. Tegen het supportersgeweld wordt in Nederland veel te slap opgetreden.

Met Van Praag ben ik voor het invoeren van een strafrechtelijke aanpak. Neem je vuurwerk mee, gooi je objecten, betreed je het veld of val je mensen aan, dan sta je net als in Engeland dezelfde week nog voor de rechter. Vervolgens krijg je niet alleen een stadionverbod, maar ook een omgevingsverbod en een meldingsplicht op wedstrijddagen.

Dat levert je ook nog eens een strafblad op. Misschien dat dat supporters ervan weerhoudt zich te misdragen. Het voetbal en de sfeer in de stadions kunnen daar alleen maar van profiteren.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren