Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik kan niet stoppen met niezen

Dag dokter,
Steeds vaker word ik overvallen door niesbuien. Voorheen proestte ik eens in de zoveel tijd hooguit een keer of twee. Normaal dus. Maar 10 à 15 keer achter elkaar twee, drie keer per week, en inmiddels per dag, heb ik nog nooit gehad. Ben ik ineens allergisch geworden? De els in onze achtertuin staat er al 35 jaar.
Ben ter Dungen (67), Assen

Ik denk dat u een allergie heeft en dat deze vrij zeker bij u tot hooikoorts leidt. Een allergie kan zich in de loop der jaren manifesteren, heviger worden en zich ook vaker voordoen, terwijl u er eerder nooit last van had.

Ook buiten het seizoen
Hooikoorts is niet langer een seizoensafhankelijke allergie voor stuifmeel van grassen of bomen. Het veranderende klimaat met gemiddeld hogere temperaturen leidt tot vrij zachte winters waardoor sommige bomen, zoals hazelaar en els, in december al in bloei raken en stuifmeel-pollen vrijkomen. Allergie is feitelijk een overtrokken reactie van uw immuun- of afweersysteem op stoffen die eigenlijk niet zoveel kwaad kunnen, ja zelfs vrij onschuldig zijn.

Waarom nu opeens?
De precieze oorzaak van die ‘opbouw’ van allergische overgevoeligheid op latere leeftijd blijft onduidelijk. Je ziet het vaker dat mensen ineens last krijgen van bijvoorbeeld huisstofmijt, terwijl ze al jaren in een wat stoffig huis wonen. Of enige tijd na een ingrijpende verbouwing een allergie ontwikkelen omdat er nieuwe, soms synthetische of chemische materialen in hun huis zijn aangebracht waarvoor de bewoners overgevoelig blijken te zijn en die een extra reactie van de afweer veroorzaken. Da’s heel vervelend. Het kan dus zijn dat u met stoffen in aanraking bent gekomen, die de overgevoeligheid van uw immuunsysteem ‘prikkelen’.

Té hygiënisch
Ook kan het zijn dat u te hygiënisch bent en dat overmatige properheid een rol speelt. Het is één van de mogelijke oorzaken waardoor veel mensen tegenwoordig zo ‘sensibel’ zijn: ze douchen te veel, soppen en poetsen met allerlei lekkere luchten, terwijl ‘een beetje vies misschien zo slecht nog niet is voor je afweer’. We zijn zo’n beetje allergisch voor álles en gebruiken antihistaminica, middelen die de overgevoeligheid onderdrukken, alsof het suiker voor de koffie is. De els in uw tuin kan wel degelijk een bron zijn van uw hooikoorts, ook al heeft u daar nooit last van gehad. Het kan aan uw afweer liggen, maar óók aan de els die gedurende de jaren meer pollen is gaan produceren. Als de klachten erg vervelend zijn, kunt u laten uitzoeken waar u precies allergisch voor bent. Dan kunt u contact daarmee zo mogelijk vermijden.

Half Japan allergisch
Ik las dat in Japan een epidemie van hooikoorts heerst. 40 procent van alle Japanners zou last hebben van niesbuien, verstopte neus, tranende ogen, vermoeidheid. De Japanse premier Kishida overweegt zelfs de cederbossen te laten kappen. Opmerkelijk, omdat bomen heilig zijn in Japan, en er onmiddellijk boomchirurgen aanrukken als bij een boom in een gemiddelde Japanse straat een tak beschadigd is. Ook cederbomen bereiken na een jaar of dertig het hoogtepunt in hun pollenproductie.
Wat tegen allergie (hooikoorts) te doen? Een neusspray of medicijnen kunnen helpen, ook een neusspray met een ontstekingsremmer. En immuuntherapie met allergenen.

Reageren of vragen? info@meerovermedisch.nl | Zie ook www.meerovermedisch.nl

Onder redactie van René Steenhorst.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren