Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bewegen hielp Anita erbovenop

Voor Anita van der Lugt (65) uit Gouda is sporten een levensstijl geworden. Het heeft haar door een moeilijke periode geholpen. En nu durft ze weer te dromen. Eén van die dromen is meedoen aan het MAX-programma ‘Nederland in Beweging’. Ze trekt de sportieve stoute schoenen aan en schrijft een wens naar MAX Maakt Mogelijk. 

Na twintig jaar huwelijk komt Anita in een depressie terecht na een periode van veel ruzies en financiële problemen. Dan blijkt: haar man heeft autisme. Anita besluit professionele hulp te zoeken en sluit zich aan bij een lotgenotenpraatgroep voor partners van mensen met autisme.
“Het was lastig om hulp te aanvaarden, maar achteraf zo belangrijk”, zegt Anita. Eindelijk voelt ze zich begrepen en gehoord en krijgt ze handvatten om door te kunnen met haar huwelijk. Ze leert dat het voor haar man belangrijk is om per dag een schema te hebben van wat er van hem verwacht wordt. Dat geeft hem rust. Zelf vindt Anita die rust in fitness. Haar gedachten even verzetten en persoonlijke doelen behalen. Dat geeft haar kracht. 

‘Goed voor je brein!’
Dat bewegen en doelen stellen je op positieve gedachten kan brengen, wil Anita ook overbrengen op ouderen. Ze is nu vrijwilliger in een woonzorggroep in de buurt. Het idee is om daar met ouderen bewegingslessen te organiseren. “Zelfs de kleinste bewegingen met je hand of zelfs maar met je gezicht, zorgen ervoor dat je niet vastroest. Doelen behalen en bewegen, dat doet iets positiefs met ons brein.” Zo’n positieve levensinstelling past perfect bij ‘Nederland in Beweging’! 

Ontmoeting met Olga en Duco
Als Anita de auditieruimte van ‘Nederland in Beweging’ binnenkomt, voelt ze een vlaag van geluk. Duco en Olga doen de oefeningen voor en Anita volgt ze nauwkeurig op. Druk van het moeten concurreren met andere kandidaten voelt ze niet. “Dat is het voordeel van ouder worden. Je doet je best, maar als ik het niet word, dan heb ik in ieder geval een leuke middag gehad.”  

Vooruit bijven kijken
Dat is wat Anita iedereen mee zou willen geven: “Maak een plan! Dromen en wensen slepen je door moeilijke periodes heen. En als iets niet lukt? Jammer, maar dan stel je weer een nieuw doel. Maar blijf vooruitkijken.” En dat Anita haar best heeft gedaan blijkt, want vanaf september is zij te zien in ‘Nederland in Beweging’!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren