Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Deze vleesvervangers bevatten het minste zout

Als u bewust minder vlees eet, is het makkelijk om voor een kant-en-klare vleesvervanger te kiezen. Niet elke vleesvervanger is gezond, maar deze vega(n) varianten passen prima in de Schijf van Vijf.

Steeds meer Nederlanders kiezen regelmatiger voor een vleesloze maaltijd. Ingewikkeld is dat tegenwoordig niet meer, want ijzer, eiwitten en vitamine B1 en B12 kunt u ook uit andere producten halen. Eieren, peulvruchten, tofu of tempé zijn gezonde, duurzame en vaak minder dure alternatieven, maar u kunt ook een kant-en-klare vleesvervanger gebruiken als vervanging van een stukje vlees.

Bewuste kant-en-klare vleesvervangers

Niet elke kant-en-klare vleesvervanger is een goede keuze in verband met hogere hoeveelheden verzadigd vet, zout en suiker, maar er zijn wel degelijk vervangers die in de Schijf van Vijf passen.

Het Voedingscentrum heeft verschillende kant-en-klare vleesvervangers met elkaar vergeleken als het gaat om de hoeveelheid zout en de andere eisen die het Voedingscentrum stelt aan een gezonde vleesvervanger. Zo zijn plantaardig kruimgehakt, vegetarische kipfilet en een vegan hamburger van verschillende merken goede keuzes, maar een vegan gehaktbal, Italiaanse stijl stukjes en een vegetarische rookworst bevatten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum te veel zout.

Scan vleesvervangers met de app

In de ‘Kies Ik Gezond’-app van het Voedingscentrum kunt u gemakkelijk zien of de vervanger in de Schijf van Vijf staat. U kunt het product opzoeken of de streepjescode op de verpakking scannen om in een oogopslag de voedingswaarden en ingrediënten te bekijken. Ook kunt u zelf vergelijkend warenonderzoek doen en zo beter kiezen voor een variant met minder zout.

Auteur: Miriam Groot
Bron: Gezondheidsnet.nl / Voedingscentrum

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren