Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Zorgraadsel

Ik heb een raadsel voor u. Omdat meer ouderen, ook met medische klachten, langer zelfstandig (moeten) blijven wonen, neemt de vraag naar meer en zwaardere thuiszorg toe.

Maar terwijl er sinds 2017 zeker 30.000 mensen bij zijn gekomen in de thuiszorg, is er de afgelopen jaren ruim 200 miljoen euro minder aan uitgegeven. Dat niet alleen, de zorgkosten per cliënt dalen al enkele jaren. De zorg per persoon was in 2021 tien procent goedkoper dan in 2017. Rara, hoe kan dat? Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit, weet volgens de ‘Telegraaf’ het antwoord: mensen krijgen nu niet de zorg waarop ze recht hebben.

Er wordt onvoldoende zorg geboden en dat komt doordat zorgverzekeraars de hand op de knip houden. Verzekeraars handelen vooral vanuit financieel motief en zetten alsmaar meer in op zelfredzaamheid, mantelzorgers en digitale zorg. Thuiszorgorganisaties mogen steeds minder zorguren leveren per cliënt. Gemiddeld krijgen mensen maandelijks zo’n 24 uur wijkverpleging, maar de afgelopen jaren is dat ingekrompen met twee tot negen uur per maand. Er bestaat een woord voor dit soort verzekeraars: geldwolven. En de politiek laat het allemaal gebeuren. Asociaal noem ik dat!

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren