Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: In de wacht­kamer

Eind januari ging het in de SBS-talkshow ‘HLF8’ over toenemende agressie tegen huisartsen. Wat ging dat er vroeger toch totaal anders aan toe in de relatie tussen dokter en patiënt.

Ik was er tafelgast en wist uit m’n hoofd nog de tekst op rijm op te zeggen die vroeger in de wachtkamer van onze dokter Van Spronsen hing: ‘Houd uw klok niet kwistig tegen, maar bel dokter wél voor negen. Want zijn dagprogramma slaagt mits u tijdig naar hem vraagt.” Het leuke is dat ik daags na de uitzending een mail kreeg van zijn dochter Bertie van Spronsen, mede namens haar broer en zussen. Ze legde uit dat haar vader één van de eerste huisartsen was die het afspraken-spreekuur introduceerden. “Hij schakelde mijn opa in om cartoons te maken om zo de patiënten duidelijk te maken wat de regels waren om goed geholpen te worden door de huisarts. Mijn opa kon dat heel goed.

Na het overlijden van mijn vader in 2013 vonden we de cartoons in de kelder terug. Ze hangen nu weer in het huis van mijn broer.” Het programma haalde mooie herinneringen boven, aldus mevrouw Van Spronsen, die mij vorige week ook nog een foto van de nostalgische cartoon toestuurde. Het doet ons terugverlangen naar een tijd waarin de mensen met meer respect met elkaar omgingen.

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren