Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo snoeit u uw fruitbomen

Januari is een goede maand om de appel- en perenbomen te snoeien. Dit is nodig om deze bomen niet te dicht te laten groeien, zodat de zon op het fruit kan schijnen, waardoor de vruchten beter groeien en smakelijker worden. Door te snoeien voorkom je ook dat de bomen te groot worden.

Fruitbomen zijn te koop in laag-, half- en hoogstam. Het snoeien is voor alle drie de vormen gelijk. Om te beginnen groeit er soms wortelopslag mee, deze moet beslist verwijderd worden. Ook op de stam kunnen uitlopers ontstaan en deze moeten ook weg. Daarna alle waterloten weghalen, dit zijn loten die boven in de boom omhoog groeien. Let ook op schuurtakken, dat zijn takken die elkaar raken, waardoor er schade kan ontstaan. Verder moet het hart van de boom niet te veel takken hebben. Let bij het snoeien altijd op de vorm van de boom.

Fruitbomen hebben ook mest nodig, geef dit in de vorm van biologische mest. Het beste tijdstip is eind februari, want als het in de winter veel regent, spoelt een deel van de mest weg. Pruimenbomen kunnen het beste na de pluk of in het najaar gesnoeid worden, dit in verband met loodglans. Af en toe een beetje kalk geven is ook verstandig.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren