Abonnementen service: 035 - 2019505

André van Duin over tien jaar Heel Holland Bakt: ‘Het voelt als vakantie’

Toen Jan Slagter André van Duin belde met de vraag of hij ‘Heel Holland Bakt’ wilde presenteren was André een beetje verrast: “Hoezo ik? Wie kan Martine Bijl nou vervangen? Ik in ieder geval niet, dacht ik!”

“Toen het nieuws bekend werd, was ook echt niet iedereen enthousiast hoor. Er gingen al snel geluiden van: oh die André gaat vast met taarten gooien, en: wat zonde dat zo’n leuk programma met de komst van Van Duin de nek wordt omgedraaid. Natuurlijk ging ik niet met taarten gooien. Ja, een grapje hier en daar kon wel. En in de loop van de jaren heb ik wat meer vrijheid genomen.”

Had je weleens een aflevering gezien voor Jan Slagter belde?

“Jazeker, ik vond het een erg leuk programma. Ik kende Martine ook goed. Met verjaardagen kwamen we bij elkaar over de vloer en dan spraken we ook over ‘Heel Holland Bakt’. Ik had nooit kunnen denken dat ik de presentatie van haar over zou nemen. Toen dat wel gebeurde, dacht ik dat ik de tussenpaus was. Iedereen ging er namelijk van uit dat Martine na haar ziekte het presentatiestokje weer over zou nemen. En zo dacht ik er zelf ook over.”

Niks geen tussenpaus. Was het geen last om het presentatiestokje van Martine over te nemen?

“Martine is niet te evenaren. Kijk naar dat spotje met Hak nu. Dan proberen ze Martine na te doen, maar dat moet je niet proberen, want Martine is Martine en die kun je niet nadoen. Daar kom je niet bij in de buurt. Voor ik het stokje van haar overnam, heb ik dat ook besproken met Martine. Ze zei: ‘Als iemand het over moet nemen dan ben jij het.’ Vervolgens heb ik haar gevraagd: ‘Moet ik het doen, ja of nee?’ En toen zei ze: ‘Ja, je moet het doen.’”

Hebben jullie veel lol tijdens de opname?

“Ach, wij hebben zo veel lol. En die lol is in de loop van de tijd alleen maar toegenomen. Je moet je ook voor- stellen dat we al heel lang met hetzelfde team werken. Dezelfde cameramensen, zelfde redactie, zelfde productie, zelfde presentatieteam. We zijn echt een soort familie geworden. Ondanks dat de opnamedagen vaak heel lang zijn, voelt het toch als vakantie. Die tent heeft iets magisch. Als de kandidaten voor het eerst de tent binnen komen lopen is het alsof ze een kerk binnenlopen. Zo van: ‘De Tent, dit is De Tent!’ Die tent is het heilige der heiligen.”

Hoeveel jaar ga jij ‘Heel Holland Bakt’ nog presenteren?

“Zo lang ik het leuk vind en ik het fysiek op kan brengen blijf ik het doen. Gelukkig wordt er goed voor mij gezorgd tijdens de opnamedagen. Ik word keurig thuis opgehaald, krijg een poedertje op mijn gezicht en mijn jasje hangt klaar en dan hoef ik alleen nog maar te zeggen: ‘Bakkers klaar, bakken maar!’”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren