Abonnementen service: 035 - 2019505

Waarom u beter geen soep uit blik, pak of zak kunt eten

Als er ergens van veel te kiezen valt in de supermarkt dan is het wel kant-en-klare soep: van heldere kippensoep tot stevige Chinese tomatensoep en van rijkgevulde goulashsoep tot romige pompoensoep. Te koop in blik, pak, zak, pot of fles: de keuze is reuze. Maar is het ook een goede keuze?

Een kant-en-klare soep is gemakkelijk. Even opwarmen en u kunt eten. Maar daarmee zijn ook alle voordelen genoemd. We geven u zeven redenen waarom u al die opwarmsoepen beter kunt laten staan of op zijn minst heel goed de verpakking moet lezen.

1. Kant-en-klare soep is veel te zout

Gemiddeld bevatten soepen uit blik, pak of zak per 100 ml ongeveer 0,75 gram zout. Van soep eet u al snel 250 ml en dan zit u dus met een bord soep al aan bijna 2 gram zout. En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten. Veel zout is nadelig voor de bloeddruk, het hart en de bloedvaten en mensen met nierproblemen moeten extra oppassen met het gebruik van zout. Er is geen richtlijn voor wat een gezonde hoeveelheid zout is in soep, behalve zo min mogelijk. Ga daarom uit van pakweg 0,5 gram zout per kom soep want zout zit in nog zoveel meer dingen die je eet zoals brood, kaas, groente, zuivel en snacks. Dat betekent dat op de verpakking het gehalte aan zout per 100 ml niet meer dan 0,2 gram zou moeten zijn.

2. Veel soorten kant-en-klare soep bevatten additieven

Gistextract, fructose, gemodificeerd zetmeel, rookaroma, conserveermiddel, smaakversterker, stabilisatoren, voedingszuren. Zomaar een greep uit de ingrediëntenlijsten van kant-en-klare soepen. Bij kant-en-klare soepen is de kans dus groot dat u heel wat additieven naar binnen slurpt die u eigenlijk niet nodig heeft.

3. U krijgt ongemerkt suiker binnen met kant-en-klare soep

Probeert u zo min mogelijk suiker te gebruiken? Kies uw kant-en-klare soep dan zorgvuldig. Want aan heel veel van die soepen is suiker toegevoegd. Dat staat niet altijd zo op de verpakking omdat er ook een heleboel schuilnamen voor suiker zijn. Om er een paar te noemen: kristalsuiker, rietsuiker, invertsuiker, sacharose, stroop, melksuiker, lactose, fructose, dextrose, moutsuiker, maltose, honing, agavesiroop, ahornsiroop (maple syrup), isoglucose, glucose-fructosestroop, glucosestroop, melasse, trehalose, galactose… Lees het etiket dus heel goed.

4. Kant-en-klare soep bevat minder groente dan u denkt

Het lijkt alsof u goed bezig bent met een goed gevulde pompoensoep, groentesoep of tomatensoep. Want soep van groente klinkt gezond en die portie groente heeft u dan al weer mooi binnen! Toch valt dat vaak vies tegen. Bij de ingrediënten op het etiket moet bij het ingrediënt dat de naam geeft aan de soep staan hoeveel ervan aanwezig is. Dus bij tomatensoep moet er staan hoeveel procent tomaat erin zit, en bij groentesoep hoeveel groenten. Met een beetje geluk is dat meer dan 50 procent maar niet zelden ligt het percentage veel lager. Soms zelfs maar 10 procent. Bij een soep met 10 procent groenten levert een kom soep dus 25 gram groente op. Net zoveel als een worteltje of 2 snoeptomaatjes. Als u soep eet als maaltijd zou u uit moeten gaan van 150 groente in de soep. Dan zou er 60 procent groente in de soep moeten zitten.

5. Zelf soep maken is duurzamer

Zelfgemaakte soep komt niet uit een verpakking die u weer weggooit. Geen blik, pak of zak bij het afval. En het mooie is: soep is juist zo’n product waarin u restjes kunt verwerken. Alle soorten groenen kunnen kleingesneden in de soep, maar ook restje kip, worst en peulvruchten. En u kunt de laatste stukjes kaas erop raspen.

6. Zelf koken is beter voor de vertering

Koken is goed voor uw vertering. Al tijdens het koken gaat het lichaam zich voorbereiden op de maaltijd die komen gaat. Door de geuren uit de pan en alle voorbereidingen, gaat uw lichaam al enzymen aanmaken die nodig zijn voor de spijsvertering. Zeker zo’n soep die even staat te trekken, stimuleert de spijsverteringsorganen.

7. Zelfgemaakte soep is lekkerder

Gewoon eerlijke en verse soep op uw bord, daar geniet u toch het meeste van?

Auteur: Mary Stottelaar
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren