Abonnementen service: 035 - 2019505

Voorkom dat uw huid uitdroogt

Geachte dokter Ted,

Ik schrijf u omdat het over mijn hele lichaam jeukt, maar vooral op mijn benen. Al maandenlang. Om dol van te worden. Het blijft moeilijk om niet te krabben, ook al heb ik ervaren dat het daardoor niet echt beter wordt. Integendeel. Het schilfert is het uitslag? Is het eczeem? Mijn vrouw zegt dat ik eens zou kunnen beginnen met minder zeep te gebruiken bij het douchen (zeket twee keer per dag).

Albertus(73)

Ik heb geen blik op uw huid kunnen werpen, maar ik denk dat uw vrouw gelijk heeft. Zeker door uw laatste opmerking over uw zeepgebruik, ben ik er bijna zeker van dat u wordt geplaagd door een uitgedroogde huid. U bent een proper heer, naar ik begrijp, maar wellicht een tikkeltje ‘te schoon’. Zeep lost het vet van de huid op, dat daar nu juist zit om te beschermen. Zeep en shampoo zijn de oorzaak van veel uitdrogingsverschijnselen en schilferellende. Vooral nu het buiten weer kouder wordt is de lucht droger (hoewel je dat niet zou zeggen met al die regenbuien van de afgelopen weken). En dus verergeren de huidklachten, zo ook die van u.

Vooral bij mannen
Mannen, aanzienlijk meer dan vrouwen, hebben last van dit soort klachten. Vrouwen kunnen beter met hun huid omgaan dan mannen, zij kennen de werking van bodylotions en ‘vochtinbrengende crèmes’ en zalven. Mannen zijn daar meestal niet zo mee bezig. Die willen lekker ruiken en gooien er onder de douche nog eens een extra lading overheen. Maar eigenlijk zou het beter zijn om géén zeep te gebruiken, alleen op die plaatsen waar het echt nodig is, zoals de oksels en de liezen. Die plekken kunnen wel wat hebben omdat daar veel (huidvet producerende) talgklieren zitten en op andere plaatsen minder. Met water je huid reinigen is in principe al schoon genoeg! Tenzij je echt vies bent door bijvoorbeeld werk in de tuin of andere zware lichaamsarbeid.

Water droogt uit!
Probeer eens gewoon water, lauw of warm, en ga eens iets minder keren per dag onder de douche. Gek genoeg heeft water op zichzelf al een uitdrogende werking op de huid. Minder douchen is goed voor ons nationale waterverbruik, maar vrijwel zeker ook voor uw huid. Die u overigens zou kunnen insmeren met zalf (zonder toegevoegde geur). Ik ben er zeker van dat uw klachten minder worden.

Nog een ander huideuvel
Ook kreeg ik vragen van lezers over een ander huideuvel: seborrhoïsch eczeem, iets waarmee heel veel mensen (naar verluidt zeker 5 procent van de bevolking) kampen. Ook hier geldt: meer mannen dan vrouwen. Een weliswaar chronische maar goedaardige en niet besmettelijke huidaandoening, die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering. Het komt vooral voor in het gezicht: rond de neusvleugels, de neusbrug en de aanzet tot de wenkbrauwen. Het is rood en het jeukt, ja brandt soms. En ook in het hoofdhaar, en soms op de borst. Het wordt veroorzaakt door een gist. Een antischimmelcrème is hierbij meestal afdoende. Of een veel voorgeschreven zalf als triamcinolon neemt de roodheid en de jeuk voor enige tijd weg, maar moet na één tot twee weken opnieuw lichtjes worden aangebracht.

 

 

Onder redactie van René Steenhorst

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren