Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Leo en Benjamin helpen dak- en thuislozen

Elke zondag zijn Leo de Waal en Benjamin Rankouw te vinden in het Musispark in Arnhem. Daar staat hun soepkar die eten en regelmatig ook kleding verstrekt aan de dak- en thuislozen.

Leo maakt de soep en Benjamin vult hem sinds een paar jaar aan met het verstrekken van nasi goreng of pasta. Veelal betalen ze dat uit eigen zak en krijgen ze gratis ingrediënten van de buurtsupermarkten. Maar sinds de stijgende prijzen van boodschappen hebben zij onvoldoende geld te besteden om ‘hun’ mensen elke zondag van een warme hap te voorzien. En dan moet de winter nog komen.

VROEG UIT DE VEREN
Leo kwam zo’n vijf jaar geleden in contact met dak -en thuislozen toen hij in de nachtdienst als gastheer in de inloophuizen werkte. Toen hij zag dat de inloophuizen op zondag gesloten waren en de mensen dan op straat kwamen te staan, begon hij op die dagen zelfgemaakte soep uit te delen. Inmiddels staat hij elke zondag om vijf uur op om zo’n elf liter soep te bereiden. Daarnaast regelt hij bij diverse dumpzaken in de stad slaapzakken, thermo-ondergoed en kleding voor de mensen die dat nodig hebben.

UIT EIGEN ERVARING
Benjamin raakte een paar jaar geleden zelf een jaar dakloos, toen hij zijn relatie en zijn baan kwijtraakte en zijn huis moest verkopen. Hij werd getroffen door een beroerte, waardoor hij niet meer kon werken. Maar dat weerhield hem niet om zich in te zetten voor zijn kwetsbare stadsgenoten. Hij zag wat Leo deed en wilde ook iets doen naast de soep. Benjamin: ”Ik kan goed koken, dus begon ik met het bakken van pannenkoeken, maar voor dertig tot veertig mensen bakken, dat schoot niet op. Nu maak ik de ene week nasi goreng en de andere week pasta.”

SOCIALE FUNCTIE
Hun rol is meer dan alleen het uitdelen van een warme hap. Leo en Benjamin zien ook hoe belangrijk het is dat de mensen elkaar ontmoeten. Benjamin: “We zien veel blije gezichten, ook eenzame mensen komen vaak langs in het Musispark.” Inmiddels zijn ze een begrip in Arnhem en komen ook mensen die vaak zelf niets hebben, regelmatig een extraatje brengen.

BOODSCHAPPEN WORDEN DUURDER
Leo ziet het aantal daklozen snel toenemen: “Ook gewoon mensen met een baan komen op straat terecht, als ze geen woning kunnen vinden.” Nu de boodschappenprijzen zo explosief stijgen en ook de energierekening omhooggaat, dreigen ze aan de toenemende vraag niet meer te kunnen voldoen. MAX Maakt Mogelijk helpt daarom Leo en Benjamin de winter door met een extra supermarktbijdrage als aanvulling op hun wekelijkse kosten om zo de verhoogde prijzen te compenseren. Hiermee kunnen ze ook de komende tijd hun goede werk voor de dak -en thuislozen voortzetten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren