Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Marjolein: goed voor bijen en vlinders!

Origanum of marjolein is één van de aantrekkelijkste vaste planten voor de bijen en hommels, maar ook voor de vlinders.

Het suikergehalte van de nectar is hoger dan dat van welke andere vaste plant. Maar bovendien is het een prachtige plant. De bloemen zijn niet erg groot en hebben soms vrij grote, fraaie schutbladeren. Een groot voordeel is dat hij van droogte en zon houdt.

Origanum vulgare komt vrijwel uitsluitend in Zuid-Limburg voor in de natuur. De echte marjolein is nogal variabel in bloemkleuren (rozerood, roze en wit). Ook de groeihoogte kan nogal verschillen (20-50 cm). De bloeiperiode is van juli tot september en de hele plant geurt aromatisch.

Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’ wordt heel veel aangeplant. Deze wordt 50 cm hoog, heeft lichtviolette bloemen en donkere schutbladeren en groeit vrij stevig. Een andere bekende cultivar is Origanum ‘Rosenkupfel’ met rozerode bloemen. Voor de liefhebbers is Origanum rotundifolium bijzonder; hij heeft groenachtige schutbladeren, een garnaalachtige hangende bloeiwijze en wordt ongeveer 25 cm hoog. De cultivar ‘Kent Beauty’ wordt iets hoger en heeft mauve-roze schutbladeren. Helaas zijn deze soorten niet helemaal winterhard, dus beschermen!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren