Abonnementen service: 035 - 2019505

Vakantie met de Oranjes

Verzamelen is leuk, maar als woest verzamelaar weet ik ook hoe gevaarlijk het kan zijn. Iets wat begint als een onschuldige hobby kan een obsessieve afwijking worden.

En verzamelaars moeten ook oppassen geen ‘hamsteraars’ te worden. Als je rommelmarkten en veilinghuizen afstroopt, kom je veel tegen waarvan je ook gecharmeerd bent of een bepaalde toekomstige waarde ziet. En voor je het weet heb je er een verzameling bij. Wie echter met enige kennis koopt, niet tegen elke prijs de verzameling wil uitbreiden en een lange adem heeft, kan een hele waardevolle collectie samenstellen.

Eén van de mooiste privéverzamelingen van ons land is die van de koning. Hij stamt bovendien uit een familie waar verzamelen al eeuwenlang serieus wordt genomen. De grootste kracht is koningin Emma geweest, die het Koninklijk Huisarchief (KHA) heeft opgericht. Zij is ook begonnen met een collectie variërend van handschriften, juwelen, schilderijen en meubels uit de illustere geschiedenis van de voorouders van haar dochter Wilhelmina. Het KHA, gelegen op het terrein van Noordeinde in Den Haag tussen het Paleis en de Koninklijke Stallen, geldt als een gesloten bastion, maar dat is niet waar. De musea in Nederland en de rest van Europa kunnen rekenen op bruiklenen uit het Huisarchief. Deze zomer is in het Koetshuis van het Groninger Waddenmuseum Borg Verhildersum tot en met 31 augustus de bijzondere tentoonstelling ‘Juliana, een leven in poppen’ te zien.

En wie de landsgrenzen over wil, moet een eindje rijden (vanuit Arnhem is het 400 kilometer) naar het Duitse plaatsje Fulda, dat ooit kortstondig zelfstandig vorstendom was onder de latere koning Willem I. Hij kreeg het voormalige bisdom als goedmakertje voor de landen die hem door Napoleon waren afgenomen. Hij ging akkoord met het ministaatje waar hij maar liefst drie jaar mocht regeren, toen het gebied door Pruissen werd geannexeerd. Maar in die drie jaar had hij Fulda wel vorstelijke allure gegeven en daar maakt het huidige stadsbestuur handig gebruik van met een speciale tentoonstelling Dutch Design met vele bruiklenen uit het Koninklijk Huisarchief.

Het Duits verkeersbureau biedt bovendien de Oranjeroute aan, waar ook Arolsen – waar Emma is opgegroeid – en Schwerin, – waar haar schoonzoon Hendrik is opgegroeid – bij zitten. Als u de deur niet uit wilt, kunt u de collectie van de Oranjes ook gewoon thuis zien vanuit uw luie stoel. Op koninklijkeverzamelingen.nl kunt u zien wat de koninklijke familie door de jaren heen bewaarde. Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen zijn op vier achtereenvolgende zaterdagen vanaf 23 juli geopend voor het publiek. Van Paleis Noordeinde is het zogeheten Corps de Logis te bezichtigen, waaronder de Grote Balzaal en de Balkonkamer. In de Koninklijke Stallen zijn onder andere de Gouden Koets, de Glazen Koets en de Koninklijke bus te bezichtigen. Alle bezoekers van het paleis ontvangen een gratis multimediatour. Daarin wordt u door niemand minder dan koning Willem-Alexander welkom geheten. Wees er snel bij, want het aantal dagen is beperkt en het aantal kaarten dus ook.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren