Wat is een hoge bloeddruk (hypertensie)?
Uw bloeddruk kan verhoogd zijn en dat is geen goed teken. Maar wat betekent bloeddruk eigenlijk en wat is het verschil tussen onder- en bovendruk?
Bij hypertensie is de druk op uw bloedvaten te hoog. Wanneer dit lang aanhoudt, kunnen de wanden van de bloedvaten beschadigd raken en is het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Daarom is het belangrijk om een te hoge bloeddruk op tijd te behandelen. Hoe doet u dat?
Wat is een hoge bloeddruk?
Het hart pompt bloed de slagaders in. Via deze bloedvaten komt het bloed in de rest van het lichaam. Via andere bloedvaten (aders) komt het bloed weer bij het hart. Dit rondpompen gebeurt met kracht, waardoor er een druk op de bloedvaten ontstaat (bloeddruk). Wanneer de bloeddruk voortdurend te hoog is, kunnen de wanden van de bloedvaten beschadigd raken. Hierdoor kunnen verschillende organen schade oplopen, zoals het hart, de nieren en ogen.
De bloeddruk wordt weergegeven in twee getallen: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk ontstaat doordat het hart bloed de slagaders inpompt. Artsen spreken van een te hoge bovendruk wanneer deze boven de 140 millimeter kwik (mm Hg) is. Bij mensen boven de tachtig jaar mag de bloeddruk wat hoger zijn, namelijk 160 mm Hg. Hun bloedvaten zijn wat stijver waardoor het bloed er minder makkelijk doorheen stroomt en het hart harder moet pompen. De onderdruk ontstaat wanneer het hart ontspant en gevuld wordt met bloed. Wanneer de onderdruk hoger is dan 90 mm Hg spreken artsen ook van een hoge bloeddruk.
Oorzaken
Bij negentig procent van de mensen is er geen duidelijke oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. Artsen noemen dit essentiële of primaire hypertensie.
Mogelijke oorzaken voor een hoge bloeddruk zijn:
- erfelijke aanleg
- overgewicht
- veel zout eten
- veel zoethout eten, bijvoorbeeld in drop of thee
- alcoholgebruik
- gebruik van bepaalde medicijnen, zoals pijnstillers (ibuprofen, diclofenac), prednison of de anticonceptiepil
- nierziekten
Symptomen
Meestal merkt u niet wanneer de bloeddruk te hoog is. Wanneer de bloeddruk extreem hoog is, kunt u last hebben van duizeligheid, kortademigheid, hoofdpijn, wazig zien, misselijkheid en overgeven.
Wanneer u gedurende een langere periode een hoge bloeddruk hebt, kunnen de bloedvaten en organen beschadigd raken. U kunt dan last krijgen van verschillende ziekten:
- hartproblemen, bijvoorbeeld een hartinfarct, een verdikte hartspier (cardiomyopathie) of hartfalen
- beroerte
- minder goed zien of zelfs blindheid doordat uw ogen beschadigd raken
- nierschade, waardoor u vocht vasthoudt en afwijkingen aan de urine kunt krijgen
Diagnose
U meet de bloeddruk met een band die u om het bovenarm doet. Deze wordt strak opgeblazen en loopt dan langzaam weer leeg. De arts gebruikt vaak een stethoscoop om naar de bloedvaten in de elleboog te luisteren terwijl de band leegloopt. Andere apparaten meten de bloeddruk automatisch. Ook zijn er bloeddrukmeters te koop waarmee u thuis de bloeddruk kunt meten.
De bloeddruk verandert voortdurend. Wanneer u stil zit, is de bloeddruk bijvoorbeeld lager dan wanneer u rondloopt. Artsen stellen de diagnose hypertensie dan ook pas wanneer de bloeddruk bij meerdere metingen te hoog is. Hiervoor gebruiken ze de volgende grenswaarden: een bovendruk van 140 mm Hg en een onderdruk van 90 mm Hg. Wanneer u ouder bent dan zeventig, mag de bovendruk iets hoger zijn.
Wanneer de bloeddruk tijdens meerdere metingen te hoog is, zal de arts adviseren om te controleren of de organen al schade hebben opgelopen. Om overige risicofactoren op hart- en vaatziekten in kaart te brengen, kan onderzoek van bloed (suiker, vet, cholesterol) en urine (suiker) gedaan worden. Ook kan de arts een hartfilmpje (ECG) en een röntgenfoto van de borstkas laten maken. Bloed- en urineonderzoek kunnen duidelijk maken of de nieren beschadigd zijn. Uw arts kan u naar een oogarts verwijzen om te kijken of de ogen beschadigd zijn door de hoge bloeddruk. Met oogspiegelonderzoek bekijkt een oogarts ook de bloedvaten op de achterkant van het oog (netvlies) om een idee te krijgen van de toestand van de bloedvaten in de hersenen.
Risicofactoren
Factoren die het risico op een hoge bloeddruk verhogen zijn:
- hogere leeftijd
- erfelijke aanleg
- ongezonde voeding: verzadigd vet, zout, zoethout en alcohol
- overgewicht
- weinig beweging
- roken
- stress
- medicijnen als pijnstillers, prednison en de anticonceptiepil
- ziektes van de nieren, bijnieren en schildklier
- obstructief-slaapapneusyndroom (OSAS)
Behandeling
Een gezonde leefstijl is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Ook kan de bloeddruk hierdoor lager worden. Voorbeelden zijn niet roken, gezond eten, voldoende lichaamsbeweging, weinig stress en voldoende ontspanning.
Wanneer deze maatregelen onvoldoende helpen, kan de huisarts of internist medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen. Bloeddrukverlagende medicijnen worden in ieder geval aangeraden wanneer de bloeddruk ernstig verhoogd is (bovendruk van 180 mm Hg of hoger) en wanneer u suikerziekte (diabetes) of een hart- en vaatziekte hebt (gehad) en de bloeddruk te hoog is.
Er zijn verschillende soorten medicijnen die de bloeddruk verlagen. Voorbeelden hiervan zijn plastabletten (diuretica), betablokkers, calciumblokkers en RAAS-remmers. Deze medicijnen werken allemaal op een andere manier en hebben daarom ook andere bijwerkingen. Samen met uw arts zoek u uit welke medicijnen voor u persoonlijk het beste werken en de minste bijwerkingen hebben.
Soms helpen leefstijladviezen en medicijnen onvoldoende. Artsen spreken dan van een therapieresistente hypertensie. Er wordt in veel ziekenhuizen onderzoek gedaan naar mogelijkheden om mensen met therapieresistente hoge bloeddruk te helpen.
Prognose
Wanneer u hypertensie niet behandelt, blijft de bloeddruk verhoogd. Met een gezonde leefstijl en eventueel medicijnen kunt u de bloeddruk op gezonde waarden houden, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en andere orgaanschade verlaagt. De meeste patiënten moeten levenslang medicijnen gebruiken en onder controle blijven. Heel soms kunnen mensen stoppen met medicijnen wanneer ze de oorzaak van de hoge bloeddruk vinden en kunnen wegnemen.
Bron: GezondheidsNet
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren