Abonnementen service: 035 - 2019505

Glinsterende koppijn

Prinses Amalia is ‘gek’ op tiara’s. Aan biografe Claudia de Breij vertelde ze er alles over te weten en dat ze zelfs meteen kan zien welk stuk bij welke familie hoort.

Dat is knap, ook al worden er na de Tweede Wereldoorlog, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, alleen nog diademen gedragen door leden van (voormalig) regerende vorstenhuizen. En dan alleen bij hele speciale gelegenheden. Het kledingvoorschrift moet dan ’white tie’ zijn, oftewel rokkostuum. Maar af en toe draagt onze koningin ook een diadeem als de heren in een smoking gekleed gaan. Dat haar Amalia van diademen houdt, is mooi meegenomen. Want de Oranjes hebben een grote collectie, die zodra zij en haar zussen actief gaan deelnemen aan het hofl even, veelvuldig gebruikt zal gaan worden. Overigens: een tiara mag dan in de westerse cultuur vooral bedoeld zijn voor koninklijke kringen, in Azië en de Arabische wereld trouwt elke bruid er met een bruidskroon.

Afhankelijk van het budget van de familie is die van plastic, zilver of een peperdure van één van de beroemde juweliers uit Parijs. Prinses Amalia verraste bij het verjaardagsfeest van leeftijdsgenoot prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen door het huwelijksdiadeem van haar moeder te dragen. Het was door niemand voorspeld, maar bleek een goede keuze. Een ronder gezicht komt nu eenmaal beter uit met een puntig model. Bij een dergelijk sieraad hoort eigenlijk opgestoken haar, maar de Prinses van Oranje komt beter tot haar recht met loshangend haar. Als je de eeuwenoude traditie wilt volgen, mogen tiara’s alleen worden gedragen door bruiden op hun trouwdag of door getrouwde vrouwen. Maar in koninklijke kringen is de achttiende verjaardag vaak een mooie gelegenheid voor ‘de eerste keer’. Het zou mij niet verbazen als het diadeem een comeback gaat maken.

Wie een diadeem of tiara draagt moet letten op de juiste plaatsing. Bij de inhuldiging zat het prachtige saffi eren diadeem van Máxima een tikkeltje scheef, al zal dat de meeste mensen ontgaan zijn. Er is een handig trucje: plaats je duim op het kuiltje van je kin en je wijsvinger tussen je wenkbrauwen. Houd die meting aan en beweeg je duim omhoog naar waar je wijsvinger was. Je wijsvinger zou nu de basis van de tiara in je haar moeten raken.

Meer dan anderhalve centimeter van je haarlijn is de gewoonte. Zet je tiara pas op nadat het kappen is voltooid en de lak gespoten is. Wie wil er een plakkerige tiara? Daarnaast werkt haarlak vernietigend voor glans van parels, diamanten en andere edelstenen. Geërfde tiara’s moeten worden bijgewerkt om bij de haarkleur te passen. De basis is namelijk meestal bedekt met haar in de kleur van de draagster. Tot slot: neem wat paracetamol of andere pijnstillers mee. Het dragen van een diadeem of tiara zorgt vaak voor barstende koppijn!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren