Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Zorgarmoe

Het raakte wat ondergesneeuwd door de boerenprotesten, maar VVD-minister Helder van Langdurige Zorg heeft vorige week haar plannen voor de ouderenzorg bekendgemaakt. In ‘Op1’ gaf zij een toelichting.

Ze riep de kijkers op nu alvast na te denken over hoe ze oud wensen te worden. Dat zal anders zijn dan we gewend waren. Zelfredzaamheid is de boodschap. Ik werd beslist niet vrolijk van haar verhaal en op sociale media reageerden veel zorgmedewerkers furieus. Zoals de zorg nu georganiseerd is, is lang niet ideaal. Dat werd pas nog aangetoond in ons eigen programma ‘Hollandse Zaken’. Maar dat is nog luxe bij wat het straks wordt. NRC vatte het zo samen: “Hulpbehoevende ouderen zijn straks voor zorg vooral aangewezen op de computer.

Dat betekent dat de wijkverpleging niet langskomt, maar dat beeldbellen de norm wordt. Een sensor alarmeert de wijkverpleging na een val van de oudere en de computer herinnert de oudere aan de inname van medicijnen.” Helder wijst op de vergrijzing en schaarste aan zorgpersoneel. Maar in plaats van het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het uitbetalen van hogere salarissen, waarmee zij nieuw zorgpersoneel kan aantrekken en de uitstroom kan stoppen, bezuinigt zij zelfs 400 miljoen euro!

Dat de zorg wordt uitgekleed, vindt zij een onterechte term. Maar tegen mense lijke aandacht en zorg kan geen technologie op! ‘Op1’ terugkijken kan via npostart.nl

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren