Abonnementen service: 035 - 2019505

Bestrijd de inflatie met deze 26 bespaartips

Brandstoffen en energie zijn veel duurder geworden, maar ook de boodschappen slaan een steeds dikkere deuk in de portemonnee. Voor velen zit er maar één ding op: besparen. Deze 26 tips helpen daarbij.

1 Draai de thermostaat wat lager
Het is eenvoudig en misschien hebt u het al gedaan, maar met elke graad dat u de kamertemperatuur verlaagt, bespaart u 7 procent op uw gasverbruik. Binnen met een dikke trui rondlopen is geen schande, onder een dekentje naar televisie kijken is knus en gezellig.

2 Douche minder lang
U hebt al een waterbesparende douchekop? Prima, maar een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht in plaats 9 minuten bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Een timer of een zandloper helpt u daarbij.

3 Ventileer voldoende, zeker als het buiten kouder is
Klinkt misschien tegenstrijdig, maar door te ventileren is er minder vocht in huis en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Ventileer als u kookt of de was ophangt. Zo voorkomt u ook schimmelvorming.

4 Radiatorfolie
Daarmee wordt de warmte de kamer in gestuurd in plaats van in de muur. Aanbrengen is niet moeilijk, meer dan een schaar en wat tijd heeft u vaak niet nodig.

5 Tochtstrips
Het dichtmaken van alle naden en spleten in een gemiddeld huis scheelt soms al 70 m3 gas per jaar, wat al snel meer dan 100 euro is.

6 Probeer eens wat anders in de supermarkt
U kunt gemiddeld 45 procent besparen door over te stappen van een A-merk naar een voordeliger huismerk.

7 Koop een regenton
Besproei in de zomer uw tuin niet met drinkwater, maar met regenwater. Zo bespaart u honderden liters water per jaar.

8 Vervang alle gloei- en halogeenlampen door ledlampen
Een ledlamp is wel duurder in aanschaf, maar gaat langer mee en slurpt minder elektriciteit. Op lange termijn spaart u zo geld uit. En er komen steeds meer led-oplossingen, zo is er tegenwoordig ook voor TL-buizen een led-alternatief.

9 Neem liever een douche dan een bad
Zo verbruikt u niet alleen minder water, maar het water hoeft ook minder lang op te warmen en dus bespaart u ook nog energie.

10 Maak een boodschappenlijstje en houd u daaraan
Met een boodschappenlijstje koopt u minder zaken die u niet nodig hebt en vergeet u minder dingen te kopen die u wél nodig hebt.

11 Schakel de oven op tijd uit
En maak handig gebruik van de restwarmte. Want een klassieke oven verbruikt twee keer zoveel als een microwave.

12 Vul de vriezer
Vaak is de diepvries niet volledig gevuld. Stapel hem zo vol mogelijk, bijvoorbeeld met flessen water (let op dat ze niet barsten bij het invriezen). Die geleiden de kou goed en zo verbruikt uw vriezer minder energie.

13 Kook altijd met deksels op de pannen
De gaartijd en dus het energieverbruik zal drie maal minder zijn. Kook met zo weinig mogelijk water. Zorg ervoor dat uw potten en pannen juist groot genoeg zijn voor de portie die u wilt bereiden en voor de grootte van de kookplaat. Een andere tip is om het gas eerder uit de draaien en de groente daarna nog 10-15 minuutjes in de pan in het hete water te laten voor een heerlijk beetgaar resultaat. Een snelkookpan gaat niet alleen sneller maar bespaart ook tot 70 procent energie.

14 Doe de hypotheekcheck
De woningprijzen zijn sterk gestegen en dat kan betekenen dat u ten onrechte te veel betaalt voor de hypotheek. Of dat het een goed moment is om de hypotheek over te sluiten. Doe dus de hypotheekcheck want op die kostenpost kunt u wellicht fors besparen.

15 Zet elektrische apparaten altijd helemaal uit
Of beter nog: trek de stekker uit. Een computer of televisie op standby, laders van smartphones of een elektrische tandenborstel die in het stopcontact  blijft steken: het zijn sluipverbruikers die zomaar 100 euro per jaar gebruiken.

16 Spaar uw afwas op
Was maar één keer per dag af. Vaat in de vaatwasser verbruikt twee tot drie keer meer energie dan vaat die met de hand wordt afgewassen. Met de hand doet u dat natuurlijk niet onder stromend water.

17 Ontdooi uw vriezer
Want die werkt pas optimaal als u regelmatig het aangekoekte ijs weghaalt. Een ijslaagje van meer dan 2 millimeter op het vrieselement zou goed zijn voor 10 procent meer stroomverbruik. Zorg ook dat het deurrubber goed afsluit en zet de vriezer niet te koud, -18° Celsius is voldoende.

18 Gebruik de droogtrommel minder
Hang uw was te drogen aan een waslijn of op een droogrek. Volgens het Nibud bespaart u 30 euro als u de helft van de was buiten laat drogen.

19 Koop in het juiste seizoen
Koop groente en fruit in het juiste seizoen. Lokaal geteelde producten op het juiste moment zijn niet alleen vaak het goedkoopst, maar meestal ook het lekkerst.

20 Koop tweedehands
Er zijn veel tweedehandswinkels en -sites zoals Vinted waar u een leuke jas of trui kunt kopen én verkopen. Tuinmeubels, kasten, fietsen: écht alles is voor een prikkie tweedehands te krijgen bij de kringloop of op Marktplaats.

21 Spaar uw kleingeld
Steek al uw losse muntjes en nu en dan ook eens een munt van 1 of 2 euro in een spaarpot. U zult verbaasd zijn hoe snel het bedrag oploopt zonder dat u daar veel moeite voor hoeft te doen.

22 Leg een voorraadkast aan
Koop lang houdbare producten in de aanbieding. Denk aan toiletpapier, huishoudrol, waspoeder, zeep, tandpasta, droge pasta, tomaten in blik, enzovoort. Niet alleen is dat goedkoop, het is ook handig om in huis te hebben.

23 Doe niet mee en wacht af
Kerstspullen niet voor 25 december kopen, maar erna en paaseitjes na Tweede Paasdag scheelt heel veel euro’s. Gewoon een kwestie van even afwachten, tot winkels van deze voorraad af willen.

24 Laat niets over datum gaan
Goedkoop boodschappen doen, maar dan toch nog eten weggooien is zonde. Organiseer uw koelkast en maak een plankje vrij voor restjes, geopende producten of waren met een korte houdbaarheidsdatum die dus bij voorrang gebruikt moeten worden. En een volle vriezer is uw beste vriend!

25 Controleer de betaalrekening
Dat kan makkelijk via de bankapp of online bankieren. Zo weet u wat u uitgeeft en wat er binnenkomt. En zo zorgt u er altijd voor dat u niet in het rood staat, want daar betaalt u rente over. En betaal ook altijd uw rekeningen op tijd, zo mijdt u extra kosten.

26 Wees ontrouw
Trouw wordt niet beloond in geldzaken. Controleer jaarlijks of u nog bij de juiste gas- en elektriciteitsleverancier zit. Is uw abonnement voor kabel, telefoon en internet nog altijd het beste? Er zijn talloze sites die u helpen met vergelijken. Overstappen kan u veel geld opleveren.

Bron: PlusOnline
Geschreven door: Erik Bogaards

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren