Zo blokkeert u een anoniem nummer
Houdt u ook niet zo van lang aan de telefoon hangen? Het is bijzonder vervelend om gebeld te worden door anonieme nummers. U weet maar nooit wie er opneemt. Vaak zijn het telemarketeers, oplichters, of andere mensen met kwade bedoelingen. Zo blokkeert u een anoniem nummer.
Nederlanders worden steeds vaker gebeld door onbekende, anonieme nummers. Met name vijftigplussers zijn vaak doelwit. Soms is het een nummer uit het buitenland. Maar met anonieme nummers weet u het maar nooit. Stel dat u meerdere keren wordt gebeld door hetzelfde nummer, hoe blokkeert u deze dan?
U ziet het woord ‘anoniem’ op het scherm van uw smartphone staan. Een onbekend nummer! Mensen die anoniem bellen willen meestal niet worden teruggebeld. Denk hierbij aan overheidsinstanties. Maar ook kwaadwillende particulieren kunnen schuilgaan achter zo’n nummer. Maar… als u het nummer niet kent, hoe kunt u het dan blokkeren? Nou, uw telefoon weet het wel. U kunt instellen dat u geen melding van oproepen van onbekende nummers krijgt.
Op een Android telefoon doet u dat zo:
Niet alle Android toestellen ondersteunen de functie, het verschilt namelijk per merk. In principe werkt het zo: ga naar de Telefoon-app en druk bovenaan op het ‘hamburgermenu’, dat zijn de drie punten boven elkaar. Open de ‘Instellingen’ en scroll naar beneden tot u ‘Geblokkeerde nummers’ tegenkomt. Schakel vervolgens ‘Onbekend’ in, en klaar bent u.
Op de iPhone gaat het als volgt:
Open de instellingen van uw iPhone (iOS 13 en later). Ga naar beneden tot u ‘Telefoon’ tegenkomt. Selecteer en onderaan vindt u de optie: ‘Houd onbekende bellers stil’. Let wel: door dit in te schakelen weert u niet enkel anonieme nummers, maar ook nummers die u nog nooit hebben gebeld. Houd daar rekening mee. U ziet enkel nog oproepen van contactpersonen die u eerder heeft gebeld, die in de Contacten-app zijn opgenomen.
Het is bijvoorbeeld risicovol als u een telefoontje van een arts of overheidsinstantie verwacht, maar de oproep niet meer ziet. Stel dat u de uitslag van een bloedonderzoek misloopt… De voicemail-functie kan natuurlijk wel helpen om u in contact te houden met de beller.
Wijziging Telecomwet
Het is goed om uw rechten te kennen als het gaat over privacy en telecommarketing. Vroeger was er een Bel-Me-Niet register waar men kon aangeven dat men niet gebeld wilde worden. Maar dat bestaat niet meer. Door een wijziging in de Telecomwet mogen vanaf juni 2021 bedrijven u alleen nog maar bellen met toestemming vooraf. Ook moet u – klant of geen klant – altijd bezwaar kunnen maken tegen de telefoontjes. Het mag ook geen gesprek zijn dat gaat over een nieuw product of dienst, er moet een binding zijn met een transactie uit het verleden.
Wordt u toch ongewenst gebeld en komt u er niet vanaf? Meld dit bij de ACM. Die kan het bedrijf onderzoeken en boetes uitdelen.
Bron: PlusOnline
Geschreven door: David de Wilde
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren