Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Dit moet u doen als u gebeld wordt door een onbekend, buitenlands nummer

De telefoon gaat en er verschijnt een onbekend nummer uit het buitenland, zoals Algerije of Tunesië. Wat kunt u dan het beste doen en wat vooral niet?

Criminelen proberen via allerlei digitale wegen toe te slaan. Ze verzinnen telkens nieuwe, frauduleuze trucs. Zo is er vrijwel wekelijks een nieuwe nepmail in omloop.

Telefonische fraude
Er zijn ook criminele bellers actief. Vaak bellen zij vanuit landen buiten Europa, zoals Algerije. U ontvangt een gemiste oproep van een telefoonnummer dat u niet kent, waardoor u toch benieuwd bent wie er gebeld heeft. Belt u terug, dan hoort u een bandje of alleen een kiestoon, maar zonder dat u het door heeft, lopen de kosten dan al flink op. Deze manier van fraude via buitenlandse telefoonnummers wordt ook wel ‘Wangiri fraude’ genoemd.

Een aantal klanten van Tele2 was een tijdje terug slachtoffer en zij deden hun verhaal in het tv-programma Kassa. Zij ontvingen aan het einde van de maand een verrassend hoge rekening van hun provider, omdat ze ‘urenlang naar buitenlandse nummers gebeld zouden hebben’.

Het advies
Allereerst is het natuurlijk verstandig om niet op te nemen en niet terug te bellen als u een onbekende, buitenlandse oproep krijgt. Toch beweerden klanten van Tele2 die niet opnamen dat zij tóch een hoge rekening ontvingen. Sterker nog: sommigen hadden hun telefoon niet eens op zak op het moment dat ze gebeld werden. Internetdeskundige Danny Mekić was te gast in Kassa. Volgens hem kan het gebeuren dat bepaalde Android-apps (vaak gratis spelletjes) automatisch toestemming geven voor oproepen, maar dit komt zelden voor. Het is natuurlijk mogelijk dat criminelen zelf een nieuwe manier hebben gevonden.

Het is verstandig om het nummer even op te zoeken in Google. Misschien ziet u meer klachten voorbij komen of staat het nummer al bekend als frauduleus. Als dit het geval is, dan kunt u het nummer blokkeren en uw provider informeren. Providers hebben namelijk de mogelijkheid om een buitenlands nummer van criminelen voor al haar gebruikers te blokkeren. Zo bewijst u uzelf en andere klanten van uw provider een dienst.

Slachtoffer, wat nu?
Als u een hoge rekening heeft ontvangen door deze criminele truc, adviseert internetdeskundige Mekić om ook contact op te nemen met uw provider. Die moet namelijk kunnen bewijzen dat u daadwerkelijk gebeld heeft. U kunt als u er niet uitkomt uiteraard ook naar de geschillencommissie of de rechter stappen. U heeft als consument rechten, dus ons advies is: laat het er in geen geval zomaar bij zitten.

Bron: PlusOnline / Kassa

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren