Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Snoei de lavendel elk jaar goed kort

Lavendel is een groenblijvende, heerlijk geurende heester. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.

Een aantal soorten worden voor de parfumindustrie gekweekt, denk maar aan de grote lavendelvelden in Zuid-Frankrijk. Op de bloembodem bevinden zich de olieklieren, die de lavendelolie produceren. Lavendel is een plant die de droogte goed kan doorstaan. De ‘Lavandula offi cinalis’ wordt in de keuken gebruikt voor allerlei gerechten. De blaadjes worden gebruikt bij visgerechten.

Ook werd deze plant al vroeger gebruikt tegen hartkloppingen. De planten houden van zon en voedselrijke, goed doorlatende grond. Men kan ze ook prima in potten op het terras zetten. Ze worden ook gebruikt als lage heg. Het snoeien moet hoofdzakelijk in het voorjaar gebeuren en het is zaak ze elk jaar goed kort te snoeien, maar wel zo dat er altijd wat blaadjes zichtbaar aanwezig blijven.

Ook na de bloei kan er licht gesnoeid worden. Eén van de mooiste en sterkste is ‘Lavandula angustifolia Hidcote’ met een paarsblauwe kleur. L’avandula stoechas’ (kuifl avendel) heeft een aparte bloeiwijze. Boven de bloeiaren zit hier een kuif van langwerpige, violette schutbladeren. Helaas is deze cultivar erg vorstgevoelig; zonder bescherming komt hij de winter niet door.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren