Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De burgemeester van de Czaar Peterstraat in nood

Al 37 jaar repareert Siebe Kunst (73) in zijn werkplaats aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam de fi etsen van zijn buurtbewoners. Maar door corona liepen zijn inkomsten terug, terwijl de huur gewoon betaald moest worden. Als hobbyist had hij geen recht op ondersteuning, waardoor hij nu met een fi kse schuld zijn pensioen ingaat. Wie helpt hem?

Siebe begon al als zeventienjarige jongen te werken bij Circus Boltini en kwam uiteindelijk terecht in de scheepsbouw op de NDSMwerf. Toen de scheepsbouw in de jaren 80 praktisch stil kwam te liggen, zat hij zonder werk. Het aanbod vanuit de gemeente om een werkplaats voor fi etsreparaties op te starten, bood uitkomst. Sindsdien repareert hij fi etsen tegen een vriendelijke prijs en vooral voor mensen met een kleine beurs. Daarnaast zet hij zich al jaren in om zijn buurtje in Amsterdam-Oost levendig en sociaal te maken. Hij wordt de ogen en oren in de wijk. Het levert hem de bijnaam ‘de burgemeester van de Czaar Peterstraat’ op.

POTJE RAAKTE LEEG
Maar tijdens corona kwamen er steeds minder klanten. Siebe: “Ik zag nauwelijks nog iemand, iedereen zat binnen, dus wie heeft er dan een lekke band? Daarnaast had ik veel vaste klanten die in de horeca werkten, dus die hadden zelf geen werk en geen inkomen!” De eerste periode kon hij nog met zijn spaargeld de huur van de winkel opvangen, maar dat potje was al snel leeg.

‘NOOIT VERWACHT’
Het maken van de fi etsen ziet Siebe echt als een sociale functie in de wijk, maar met deze schuld ziet hij zich genoodzaakt te stoppen. Per 1 augustus moet hij de fi etsenwinkel uit. De huurschuld is opgelopen tot 6.000 euro en neemt hij mee zijn pensioen in. De woningbouw kan dit bedrag niet kwijtschelden. Siebe: “Het is een goed moment om te stoppen, maar dat het zo zou eindigen, had ik nooit verwacht!”

‘DIT KAN TOCH NIET!’
Buurtbewoner Michel Langendijk is al zeventien jaar klant bij Siebe en hoorde van deze schuld. “Siebe loopt er niet mee te koop, maar toen ik hoorde wat er speelde, ben ik meteen in actie gekomen. Dit kunnen wij als buurt niet laten gebeuren. Ik heb drie kinderen en als er weer eens een ketting van een tweedehands fi etsje liep of er één een lekke band had, konden we meteen terecht en maakte Siebe het weer. En zo deed hij dat voor veel buurtbewoners.”

STEUN SIEBE MET UW DONATIE!
Michel is een hulpactie gestart om ervoor te zorgen dat Siebe van zijn schuld afkomt voor hij defi nitief met pensioen gaat. Michel: “We hopen zo dat we hem zijn zorgen weg kunnen nemen. Dat verdient hij na alles wat hij voor de buurt heeft betekend.”

Kijk voor meer informatie of donatie op voorjebuurt.nl Of doneer aan MAX Maakt Mogelijk op IBAN: NL33 INGB 000 000 4567 o.v.v. fi etsenmaker

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren