Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Na 10 jaar weer op vakantie

Vrijwilligers van het Damiaancentrum in Sint-Oedenrode organiseren jaarlijks een vakantieweek voor senioren die niet zelf op vakantie kunnen of willen gaan. Niet iets eenmaligs, het is de bedoeling dat de nieuwe sociale contacten worden voortgezet.

Vier mannen en twaalf vrouwen vertrokken in april voor een week naar het Dominicanen Klooster in Huissen. Eén van hen was Beppie Nikkelen die tien jaar geleden voor het laatst op vakantie ging en die tijdens deze week meer over zichzelf leerde dan ze had verwacht. “De vakantie maakt iets in je los waar je geen weet van hebt”, aldus Beppie. “Ik vind het lastig om over mijzelf te praten. Dat merkte ik ook bij de anderen. Maar door middel van workshops en activiteiten ging iedereen steeds makkelijker vertellen. Zo moesten wij een vragenlijst invullen en antwoord geven op een vraag als ‘Wat had je voor beroep willen kiezen als je het over kon doen?’. Dan moesten wij als groep bedenken wie uit de groep het antwoord ‘muziekleraar worden’ opgeschreven had. Een erg leuke manier om elkaar te leren kennen.”

BLIJVENDE CONTACTEN
Piet van den Tillaart is sinds 2011 vrijwilliger en sinds 2016 voorzitter van het Damiaancentrum. ”De vakantieweek heeft als bedoeling om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan en alleenstaanden kunnen zo nieuwe mensen ontmoeten. We sturen erop aan dat die groep daarna contact houdt en elkaar blijft zien in ons ontmoetingscentrum. Zo wordt het niet iets eenmaligs, maar levert het ook nieuwe sociale contacten op. We doen dit nu voor de negende keer en ieder jaar gaat een nieuwe groep mensen mee. Zij betalen zelf een bescheiden bijdrage en wij zoeken fondsen om dit te steunen. Mede dankzij een bijdrage van MAX Maakt Mogelijk kon de reis dit jaar doorgaan.”

NIET ALLEEN OP REIS
Beppie: “Vijf jaar geleden overleed mijn man. Ik heb sindsdien geen last van alleen zijn, maar herken het gevoel wel. Toch zou ik niet alleen op vakantie gaan. Die behoefte heb ik ook niet. Heel anders dan mijn kleinzoon Max die ik net heb uitgezwaaid. Ik vroeg hem: ‘Je hebt toch vrienden, waarom ga je alleen op reis?’ Hij zei: ‘Ik ontmoet onderweg wel mensen. Als ik met een groep ga, ontmoet ik geen nieuwe mensen en sluit ik nergens bij aan.”

RUGZAKJE LEGEN
Het waardevolle voor Beppie van deze georganiseerde reis was juist ook die ontmoeting met de anderen. “Alle zestien mensen hebben een rugzakje. En samen schudden we allemaal die rugzak om. Ik vond het heel inspirerend om naar die verhalen van anderen te luisteren en denk bijna dagelijks aan deze leuke ervaring terug. Ik kan het iedereen aanraden.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren