Abonnementen service: 035 - 2019505

Ze komen er weer aan, de slakken

Tijdens het extreem droge weer in de maand maart was de overlast van slakken nog niet echt groot. Maar in april zullen er hopelijk weer regenbuien vallen en daarna zullen er erg veel slakken op het jonge gewas afkomen.

Ze hebben het vooral gemunt op jonge uitlopers van planten, zoals vaste planten en groentegewassen. Er zijn gelukkig natuurlijke vijanden zoals vogels, egels en padden. Strooi om de planten wat gesteente meel, houtas, fi jngemaakte eierschalen of grit, daar hebben ze een hekel aan. Ook scherp zand werkt prima. Leg een dakpan op de grond, de slakken kruipen hieronder en dan zijn ze gemakkelijk te vangen. Ook een bierval werkt prima, zet een potje in de grond, vul dit met bier of een suikeroplossing en de slakken komen hierop af en verdrinken.

Gebruik nooit chemische slakkendood, vogels eten deze dode slakken en gaan zelf ook dood. Biologische slakkendood (Esgar-Go) werkt prima en is onschadelijk voor mens en dier. Regelmatig schoffelen legt de eieren van de slakken bloot, die dan doodgaan of door de vogels worden opgegeten. Slakken die u vangt kunnen naar het bos gebracht worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren