Eerder met pensioen komt weer dichterbij
De deur naar eerder stoppen met werken gaat steeds verder op een kier. Inmiddels hebben werkgevers en werknemers in de helft van de cao’s afspraken gemaakt die het voor veel mensen mogelijk maakt om drie jaar eerder te stoppen met werken. Dat schrijft de Volkskrant vorig jaar.
Nu is de AOW-leeftijd nog 66 jaar en vier maanden, maar tot 2024 kruipt die leeftijd omhoog naar 67 jaar. Langer doorwerken is jarenlang een mantra geweest bij alle afspraken en regelingen rondom pensioenen. Zo kwam er jaren geleden al een eind aan de Vervroegde Uittreding (VUT) en prepensioen. Daarmee kon u destijds ruim voor uw 65ste al afzwaaien. Waar zulke regelingen voorheen nog fiscaal aantrekkelijk waren, kwamen daar forse boetes voor terug.
Nieuwe VUT?
Maar nu heeft het nieuwe pensioenakkoord de deur naar eerder stoppen weer op een flinke kier gezet. De RVU-boete (Regeling Vervroegd Uittreden) is in elk geval tot 2026 geschrapt. Dat betekent dat een werkgever een werknemer drie jaar voor de AOW-leeftijd een uitkering mag aanbieden die ongeveer even hoog is als de AOW. Dan is het eigenlijk net alsof die werknemer al AOW krijgt, zonder dat het hem of haar geld kost.
Eigenlijk was deze regeling vooral gericht op ‘zware’ beroepen, maar daarover soebatten werkgevers, werknemers en de overheid al jaren. Want wat is een zwaar beroep? Kijk bijvoorbeeld naar de bouw. Daar geldt dat voor een deel van de werknemers wel, maar een flink deel van dat personeel zit ook op kantoor. Hebben die dan ook een ‘zwaar’ beroep?
Terwijl die discussie duurt en duurt, hebben werkgevers en werknemers de ruimte die er nu is benut en maken ze zelf cao-afspraken over eerder stoppen. Volgens de vakbonden is dat nu al bij de helft van de cao’s het geval. Bijvoorbeeld bij de NS en DSM, de politie, personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen, schoonmakers en nog veel meer. In 2021 zou er volgens de Volkskrant al voor een miljoen werknemers een mogelijkheid zijn om eerder te stoppen.
Verschillende mogelijkheden
De voorwaarden om eerder te kunnen stoppen, verschillen wel per cao. Schoonmakers kunnen bijvoorbeeld maar één jaar eerder stoppen. In andere cao’s geldt een minimum aantal dienstjaren. Als u niet onder zo’n cao valt, kunt u ook zelf aankaarten bij de werkgever dat u gebruik wilt maken van de RVU. Het is vooralsnog geen recht, dus het is afhankelijk van hoe uw werkgever hiernaar kijkt.
Bron: PlusOnline
Redacteur: Erik Bogaards
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren