6x eten tegen urineverlies
Er is helaas geen dieet dat urineverlies geneest. Maar wat u eet of drinkt, kan het probleem wel verminderen. Wij geven zes keer eten dat helpt tegen urineverlies (en gewoon in uw keuken te vinden is).
Urineverlies komt bij veel vrouwen (en ook bij mannen) voor. Vrouwen die net bevallen zijn hebben er vaak last van, maar ook vrouwen met overgewicht of constipatieproblemen. Vaak heeft het urineverlies te maken met uitgerekte of verslapte spieren in het bekkenbodemgebied. Een dieet stopt het urineverlies natuurlijk niet. Maar u kunt wel rekening houden met wat u eet en drinkt en de klachten op die manier verminderen.
1. Water, de rest komt later
U wist het vast niet, maar obstipatie (verstopping) kan een grote rol spelen bij urineverlies. Voldoende drinken – en dan met name water – zorgt dat uw lichaam gehydrateerd wordt en voorkomt uitdroging en daarmee darmstoornissen zoals verstopping. Te weinig vocht zorgt ook dat de urine heel erg geconcentreerd is, wat leidt tot blaasirritatie.
Vermijd bovendien koffie, thee en koolzuurhoudende frisdrank. Ook cafeïnehoudende dranken kunnen de blaas irriteren. Blaasirritatie leidt weer tot chronische blaasontsteking, urineverlies, incontinentie en zelfs moeite met urineren. Zorg er daarom voor dat u ieder dag 1,5 liter water drinkt.
2. Veel vette vis
Heel veel mensen krijgen teveel omega-6 vetzuren binnen. Omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die vooral in plantaardige vetten en margarines zitten. Het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur. Omega-6 vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Hoewel omega-6 in de basis dus gezond is, kan dit omslaan in ongezond als de juiste verhouding tussen omega-3 en en omega-6 verstoord raakt. Het vetzuur omega-3 helpt omega-6 namelijk om haar werk te doen. Zijn er in verhouding teveel omega-6 vetzuren in het lichaam aanwezig, dan kan dat voor ontstekingen zorgen en daarmee urineverlies verergeren.
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken en u dit vetzuur via de voeding binnen moet krijgen. Het zit in lijnzaadolie, raapzaadolie, soja-olie, walnoten en plantaardige margarines en – in kleine hoeveelheden – in vlees en groene bladgroenten.
EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.
3. Eet bananen
Bananen bevatten veel magnesium, een onmisbaar mineraal dat ervoor zorgt dat de spieren goed functioneren. Magnesium zorgt er ook voor dat tijdens het plassen de blaas volledig geleegd wordt omdat het de blaas helpt ontspannen. Magnesium zit overigens ook in noten, bonen en aardappels.
4. Aan de avocado’s
Wanneer u fruit met een hoog citroenzuurgehalte eet, denk aan citroenen, grapefruit en sinaasappels, dan verzwakt de controle over de blaas. Minder zure voedingsmiddelen, zoals avocado en erwten hebben die bijwerking niet en bevatten bovendien vol met vezels. Ze voorkomen bekkenbodemirritatie.
5. Eet een eitje
Vrouwen met een hoog vitamine D-gehalte hebben minder risico op een zwakke bekkenbodem, zo heeft onderzoek aangetoond. De vitamine draagt bij aan sterkere en soepele spieren en die heeft u nodig om de blaas onder controle te houden. Vitamine D komt voor in vette vissoorten, lever, volle melk en alle niet-afgeroomde zuivelproducten, vooral boter. Ook levertraan bevat veel vitamine D. Maar een eidooier is een van de weinige voedingsmiddelen die echt tjokvol vitamine D zitten. In één ei zit zo’n 0,9 microgram vitamine D.
6. Rustig met de alcohol
Alcohol heeft direct effect op de blaas; het zorgt ervoor dat u vaker naar het toilet moet. Een ander nadeel van (teveel) alcohol is dat het een negatieve invloed heeft op de signaalfunctie van het brein. Daardoor heeft u minder controle over de blaas en zal een ongelukje eerder voorkomen.
Bron: GezondheidsNet
Redacteur: Franca van Dalen
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren