Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Schilderijen van de ic

Nu we van bijna alle coronaregels afscheid hebben kunnen nemen, zouden we bijna vergeten hoe het begin van de pandemie verliep. Kunstenares Jolanda Schoenmaker (64) uit Assen raakte toen ernstig ziek. Deze aangrijpende periode inspireerde haar tot nieuwe schilderijen.

Kunstenares Jolanda gaf voorheen lessen beeldende vorming op een middelbare school. In april 2020 kon ze na een coronabesmetting de trap niet meer oplopen en ging daarom naar de huisarts. Die verwees haar door het ziekenhuis, waar ze snel overgeplaatst werd naar de ic-afdeling van het UMCG in Groningen. Over die periode maakt ze nu werken van olieverf op doek.

MAAR NET OVERLEEFD
Het had niet veel gescheeld of Jolanda had de werken niet kunnen maken. Tijdens haar opname was ze bang het niet te overleven. Haar longen waren aangetast en ze kreeg het steeds benauwder. Niemand mocht haar bezoeken op de corona-afdeling, die helemaal was afgeschermd. “Ik zag alleen maar dik ingepakte mensen. Ik herkende de doctoren en verpleegkundigen aan hun schoenen.” Het bellen naar huis werd te zwaar voor Jolanda, dus op een geven moment bleef het bij appen. “Wanneer ik die teruglees, zie ik dat ik de eerste dagen van mijn opname nog grapjes maakte, maar al snel werden mijn appjes korter. Ik had de kracht niet meer om berichtjes te sturen.”

GROTE ZORGEN
Terwijl Jolanda in het ziekenhuis lag, vloog haar zoon Martijn naar China. Als KLM-piloot haalde hij de mondkapjes op die nodig waren voor de zorg in Nederland. Martijn en zijn zus hebben de periode goed bijgehouden in een dagboek, dat Jolanda nog weleens openslaat. Twee weken lag ze in coma; ze hallucineerde en droomde dat ze in Korea was. “Toen ik uit coma kwam, vroeg ik mijn man en kinderen of ze me konden ophalen uit Korea en of mijn zoon een businessclass vliegticket kon regelen voor me. Ik was helemaal in de war. Ze maakten zich grote zorgen.”

EVEN VAN DE WERELD
Na een opname van 24 dagen kon Jolanda terug naar huis. Dat werd gevierd met een lunch met de familie. Na een halfjaar revalidatie bedacht Jolanda dat deze periode zich goed zou lenen als thema voor een nieuwe serie werken. “Veel mensen denken dat ik het van me af schilder, dat ik het op deze manier verwerk. Maar dat weet ik niet. Het schilderen brengt me wel tot rust. Ik ben even van de wereld.” Het liefst zou Jolanda de zeventien werken over haar ervaring als patiënt op de ic-afdeling bij elkaar hangen en exposeren. “In deze fase van de pandemie is de tijd er misschien rijp voor. Ik ben niet in de ziekte blijven hangen, ik heb er iets van gemaakt.”

Wilt u meer werken van Jolanda zien? Bekijk dan haar Instagrampagina: @schoenmakerjolanda

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren