Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

EEN PIJNLIJKE KNOBBEL DOOR EEN SCHEVE TEEN

Geachte dokter ted,

Ik heb pijn in mijn linkervoet. Er groeit aan de zijkant van mijn voet een knobbel naast de grote teen. Ik heb het gevoel dat hij elke dag wat groeit. Het tintelt ook in die bult, als teken dat hij actief is. De andere kant begint nu ook. Mijn moeder had ook knobbels aan haar voeten, op dezelfde plekken, bij de grote teen. Dat zag erop het laatst lelijk uit, misvormde haar voeten maakte het lopen moeilijk. Ze is er zelfs aan geopereerd. Ik vrees nu ook voor zo’n toestand. Wat moet ik doen? Is er wat tegen te doen?

Herma, Noordeloos

 

De ontsierende, gevoelige bobbel aan uw voet wordt veroorzaakt door het scheefgroeien van de grote teen. Een vervelend euvel, we noemen het ‘hallux valgus’ – letterlijk: scheve grote teen. Het komt ongeloofl ijk veel voor, zeven keer vaker bij vrouwen dan bij mannen. Totaal zou het, volgens sommige onderzoeken, op latere leeftijd bij zo’n 30 procent van de oudere bevolking voorkomen.

Extreme naaldhakken
Te nauwe schoenen verergeren het probleem en vergroten de klachten. Vooral hoge hakken, en helemaal extreme naaldhakken (zoals ‘stiletto’s’), zetten voeten in een totaal verkeerde, onnatuurlijke stand en brengen tenen en gewrichten in de knel. Altijd als zich weer eens een patiënt bij me meldde met deze uitstulping aan één of beide voeten, zei ik: “We kunnen twee dingen doen: de schoenen aanpassen aan de voeten (dus lelijke schoenen) óf de voeten aanpassen aan de schoenen en dus die bobbel eraf halen met een operatie.” Patiënten schrikken uiteraard van een chirurgische ingreep, maar ze zijn dikwijls al jarenlang gewaarschuwd: ‘Hoge hakken, krappe modeschoenen zijn funest voor je voeten.’ Het staat mooi en elegant als je jong bent, maar het maakt je later soms moeilijk lopend.

In de familie
Maar eerlijk is eerlijk: er is ook een familiaire invloed die vaak al op jongere leeftijd begint. Dat is wanneer de strekpees van de grote teen niet precies in het midden, maar wat in de richting van de andere tenen aanhecht. Dan trekt die pees de grote teen naar buiten en ontstaat die bobbel. Dat is eigenlijk de kop van het middenvoetsbeentje waar de teen dus van weggedraaid is. Zelfs kunnen naastgelegen tenen hierdoor in de verdrukking komen. Door irritatie van die bobbel, die tegen een te nauwe schoenwand schuurt of daartegen klem zit, ontstaat een slijmbeursontsteking en dat doet pijn. Mensen die altijd op blote voeten lopen hebben er nooit last van.

Voettraining kan helpen
Over behandelingen en oplossingen gesproken: er is veel onzin in omloop, zoals beugels die de tenen terug zouden kunnen buigen. Daarentegen zijn er ook serieuze mogelijkheden: naast degelijk schoeisel, steunzolen, teenspreiders ook, is er zinvolle oefentherapie, gegeven door de fysio- of manueel therapeut. Op de websites thuisarts.nl en sportzorg.nl vindt u een uitstekende uitleg over voettraining, die uiteraard de voorkeur heeft boven chirurgie. Dat pas als geen van de andere mogelijkheden voldoende resultaat heeft.

Onder redactie van René Steenhorst

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren