Abonnementen service: 035 - 2019505

Feiten en fabels over PDS

Wat u moet weten over het prikkelbare-darmsyndroom

Het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting heeft zo’n 10 tot 15 procent van de Nederlanders er last van. Er is al heel veel bekend over de ziekte, maar er ontbreken nog wel wat stukjes van de puzzel. Ook zijn er nogal wat fabels die de ronde doen. Wat is feit en wat is fabel?

PDS zit helemaal tussen de oren
Fabel. De exacte oorzaak van het prikkelbare-darmsyndroom is vooralsnog niet bekend. Wel is duidelijk dat stress een sterk beïnvloedende factor is én soms een trigger kan zijn om PDS te ontwikkelen. In de essentie is PDS een stoornis van de verbinding tussen de darmen en het brein. De klachten zijn niet bij alle patiënten hetzelfde. De ene patiënt heeft last van obstipatie, de andere juist van diarree. En weer een andere patiënt zal vooral kampen met een verstoord microbioom, terwijl een andere patiënt vooral stressgerelateerde klachten heeft. Om PDS goed te kunnen behandelen, moet naar alle factoren worden gekeken.

Als u last hebt van obstipatie door het prikkelbare-darmsyndroom kunt u beter geen vezels eten
Fabel. Er bestaat geen doorsnee-PDS-patiënt en dus ook geen behandeling die voor iedereen zal werken. Er zijn heel veel leefstijlaanpassingen mogelijk die u al een heel eind op weg kunnen helpen, door in te spelen op wat u eet, op uw fysieke activiteit en conditie, en door een meer ontspannen persoon te worden. Voor een gezonde stoelgang heeft iedereen vezels nodig. Deze zijn onmisbaar voor de darmen. Heeft u last van een prikkelbare darm? Bepaal dan samen met een gespecialiseerd PDS-diëtist hoeveel vezels uw darm aankan en welke voeding geschikt voor u is.

Laxeermiddelen kunt u beter niet nemen bij PDS, want die kunnen uw darmen lui maken
Fabel. Indien vezels niet volstaan om harde stoelgang te verzachten, kunt u laxeermiddelen proberen. Veel mensen zijn bang om langdurig laxeermiddelen te gebruiken omdat het tot zogenaamde ‘luie darmen’ zou leiden. Dat is absoluut een fabeltje, het verzachten van de stoelgangconsistentie heeft geen enkele invloed op het enthousiasme waarmee de darmen hun werk vervullen! Integendeel, als de samenstelling zachter is, zal de darmmotoriek zelf vlotter verlopen. De meeste laxeermiddelen zijn veilig en kennen over het algemeen weinig bijwerkingen.

Bron: Gezondheidsnet.
Redacteur: Ilona Meernik

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren