Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo voorkomt u appelschurft

Een trouwe lezer stuurde mij een foto van een door appelschurft aangetaste appel. Op de vruchten ontstaan dan bruinzwarte plekken en op het blad grijsgroene plekken.

De schimmel overwintert op jonge stengels en ook op afgevallen geïnfecteerd blad. Deze schimmel komt voor na een lange vochtige periode en vooral op bomen met te veel takken. Na diverse mooie en droge zomers hebben we vorig jaar veel natte periodes gekend. Het is zaak in het najaar al het afgevallen blad te verwijderen. Om de ziekte te bestrijden kunt u spuiten met spuitzwavel, dit is een natuurproduct (niet inademen!).

Dit één keer per maand doen vanaf april tot september. Tevens is het zaak de fruitboom goed open te snoeien, zodat hij sneller opdroogt na een natte periode. Preventief spuiten met Vital, een bladversterkend middel. Enkele appelsoorten hebben minder last van deze schimmel, zoals Groninger Kroon, Dubbele Bellefl eur, Bramley’s Seedling en Lombart’s Calville.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren