Geen geld voor een warme maaltijd
Corona heeft armoede bij een nog grotere groep zichtbaar gemaakt in de Rotterdamse wijk Carnisse. Daarom kookt Dorcas Chepkwony (55) elke maandag voor de mensen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar het fi nancieel toch niet redden.
Dorcas doet dit samen met haar dochter Claudia en andere vrijwilligers vanuit de ‘Kerk van de Nazarener’. Het project begon met maaltijden voor veertig mensen en is in een halfjaar tijd gegroeid naar 160 gezinnen en ouderen. Op de wachtlijst staan nog eens tien mensen. 25 mensen die slecht ter been zijn, krijgen een maaltijd thuisgebracht.
CHIPS ALS AVONDETEN
Dorcas en Claudia zien veel armoede in de wijk. Vooral nu mensen door de coronapandemie hun baan zijn verloren. Geld voor een warme maaltijd is er dan vaak niet. Dorcas: “Sommige mensen geven hun kinderen chips met water, dat vult en is goedkoop. Maar dat is geen echte maaltijd natuurlijk. Vaak schamen mensen zich ook voor hun situatie, dan durven ze het eten niet zelf op te halen binnen, dat doen de kinderen dan. Die hebben te veel honger voor schaamte.” Veel mensen hebben schulden en zijn in een vicieuze cirkel van armoede terechtgekomen. Sommigen hebben al hulp en zitten in de schuldsanering. Dorcas: “Door de infl atie stijgt alles, behalve de uitkering!”
AARDAPPELSCHILMACHINE
Aanvankelijk schilden Dorcas en Claudia zelf alle aardappelen. Maar dat werd te veel, sindsdien besteden ze dat uit aan de groenteboer. Het cadeau dat Jan Slagter namens fi rma Maxima mag aanbieden is daarom een goede kostenbesparing. De specialist in horeca-apparatuur doneert een aardappelschilmachine. Dorcas en Claudia zijn er dolblij mee, want ze koken graag Hollandse kost!
POTJE GELD GEZOCHT
Per week besteden ze ongeveer 800 euro aan het voedselproject. Dat komt neer op vijf euro per maaltijd. Dat gaat zitten in ingrediënten, kruiden, plastic bakjes, tasjes… Wekelijks geven ze ook fruit en een toetje mee. Dorcas zoekt naar subsidiepotjes, want het is wekelijks de eindjes bij elkaar knopen. Ook wordt de mensen om een vrijwillige bijdrage gevraagd; soms doneren mensen twintig of vijftig cent als hun uitkering of loon gestort is. Gaandeweg de maand wordt dat minder. De kerk heeft een belangrijke sociale functie in de wijk. Buurtbewoners komen er koffi edrinken en er is een kledingbank, waar de mensen terechtkunnen voor bijvoorbeeld een goede winterjas. Dominee Stephen Overduin omarmt het maaltijdenproject van Dorcas. “Dit is precies wat voor kerk we willen zijn. We willen van betekenis zijn voor deze wijk, mensen helpen, en niet alleen voor een parkeerprobleem zorgen op zondagochtend.”
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren