Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vaccinaties bevrijdden ons deels van de kinderziekten: VERDWENEN INFECTIEZIEKTEN

Beste dokter,

In september 1944 had ik zwaar difterie; twee injecties in mijn bibs hebben toen mijn leven gered. Rond 1970 heb ik een griepinjectie gehad en kreeg toen heftige angina. Een attente controlerend arts vroeg naar mijn ziektegeschiedenis. Toen die difterie aan de orde kwam, raadde hij me aan nooit weer een griepinjectie te nemen en die raad heb ik opgevolgd.

 

Rieke Dekker-Vos

 

W at apart om te horen dat u difterie heeft gehad. En nog wel midden in de oorlog. Veel mensen, in het bijzonder jongeren, hebben zelfs nog nooit van deze infectieziekte gehoord. Vooral jongeren beseffen vaak niet dat het door vaccinatie komt dat ze een ziekte als deze niet meer zien en er niet meer over horen. Sommige infectieziekten kennen we vrijwel alleen nog uit de geschiedenisboeken en oude medische geschriften. Als dokter heb ik de ziekte ook nooit ‘in het echt’ bij mijn patiënten gezien, omdat de vaccinatie daartegen in de jaren 50 en 60 difterie al had uitgeroeid. Ik begon pas in de jaren zeventig met mijn huisartspraktijk in Amersfoort.

Niet altijd volledig herstel
In de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland nog vele duizenden patiënten met difterie. Een zeer besmettelijke en soms ook ernstig verlopende infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie die een gifstof aanmaakt en daarmee weefsels beschadigt, zoals de huid, de longen maar ook de hartspier en het zenuwstelsel. Een kleine tien procent van de patiënten stierf; de overlevenden kampten soms lang met gezondheidsproblemen en genazen lang niet altijd volledig. Er was soms blijvende schade of littekenvorming door huidzweren. Zelfs jaren na de oorlog, in de jaren zestig, stierven nog enige honderden patiënten door difterie. Volgens het RIVM is sinds 1994 geen sprake meer van difteriedoden in Nederland.

DKTP-prik
Uiteindelijk kreeg vaccinatie grip op het voortbestaan van de ziekte. Bekend is de DKTP-prik, de cocktail tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio (myelitis), die sinds 1962 deel uitmaakt van het Rijksvaccinatie programma. Overigens, difterie kwam in Rusland weer terug na het ineenstorten van de Russische Unie toen de preventieve geneeskunde instortte. Poliohadden we nog in epidemieen ook na de start van de vaccinaties in de jaren vijftig. Als kind volgde ik zelfshet inhaalprogramma.

Af en toe een opvlamming
Ook tetanus is door inenting vrijwel verdwenen uit Nederland. Bij polio, mazelen, bof en rodehond (of rubella) is dat helaas nog niet gelukt; zij laten met opvlammingen af en toe weten dat ze nog niet verslagen zijn. Ondanks vaccinatie is kinkhoest (of pertussis) helaas nog altijd een veel voorkomende infectieziekte. Ik heb nog mazelen gezien, als dokter. Mijn zoon hoorde bij de eerste lichting die ertegen gevaccineerd werd. Kinkhoest hadden mijn beide ouderezusjes nog in de oorlog, een familieverhaal. Tetanus moet wel steeds herhaald worden bij een nieuwe viezeverwonding, maar is in de tropen nog een veel voorkomende aandoening bij baby’s door besmettingvan de navelstomp.

Neem gewoon die griepprik
Kortom vaccinaties bevrijdden ons deels van de kinderziekten en nu ook van COVID. Ik hoop dat iedereen uiteindelijk die COVID-prik neemt. En wat betreft die angina door de griepprik, mevrouw Dekkers, dat is echt onmogelijk. Die dokter had het destijds fout. We weten nu dat de griepprik heel veilig is. Ik raad u aan die voortaan gewoon te nemen.

Onder redactie van René Steenhorst

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren