Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het grote weerzien

Iedere avond op een vast tijdstip bellen de zussen Jane (87) en Jolie (89) met elkaar om de dag door te nemen en elkaar een goede nacht te wensen. Vanwege corona hebben zij elkaar al ruim acht maanden niet meer gezien.

Daarom benaderde Jane vorig jaar de redactie van MAX Maakt Mogelijk om haar zus op een bijzondere manier te verrassen. Op een groot zeilschip in de haven van Rotterdam konden de zussen elkaar eindelijk weer in de armen sluiten. Omdat ze ver uit elkaar wonen en niet beschikken over eigen vervoer, kregen ze van Jan Slagter een extra cadeau: “Ik kan merken hoe sterk de band tussen jullie is. Daarom bieden wij aan dat jullie eens per maand door ons vervoerd worden, zodat jullie elkaar kunnen blijven ontmoeten.”

Vrees voor haar leven
Helaas werd zus Jolie getroffen door het coronavirus en worden de zussen wederom maanden van elkaar gescheiden. Jane voelde zich machteloos. “Wat kun je doen? Ik dacht alleen maar: als je het maar redt. Mijn zus is altijd sterk geweest, zo iemand waar je tegenop kijkt en kracht uit haalt.” Jane wilde haar zus toch graag zien, want ze vreesde voor haar leven. MAX Maakt Mogelijk zorgt daarom voor het vervoer voor Jane. “Ik werd door de buurvrouw opgevangen en via het raam kon ik Jolie zien. Ik moest natuurlijk ook aan mijn eigen gezondheid denken.”

Met dank aan rode pepers
Gelukkig krabbelde Jolie langzaam weer op. Haar geheim? “Rode pepers”, zegt Jane. “Door de ziekte kon ze maandenlang niets proeven of ruiken en had ze ook geen zin meer in eten. Maar ze had wel trek in rode pepers en die deed ze overal doorheen. Daarna ging het aanzienlijk beter. Natuurlijk is dit niet bewezen, maar voor haar hielp het. Hup, wat peper erin. Mooi toch?”

Together again
Inmiddels waren de zussen beiden gevaccineerd en durfden ze elkaar weer op te zoeken. Jane belde ons daarom met de vraag of wij het vervoer voor hen op gang konden zetten. “En het was niet zomaar een bezoekje, ik was jarig. ’s Morgens speelde ik op mijn tablet wat muziek, toen ik ineens het nummer ‘Together Again’ van Ray Charles hoorde. Wat een toepasselijk nummer. Dat we elkaar in de armen mochten sluiten op mijn verjaardag is een cadeau om niet meer te vergeten.”

Een nieuw begin Jane en Jolie werden geboren in het toenmalige Nederlands-Indië. Tijdens de oorlog zaten ze gevangen in verschillende Bersiap-kampen. “Jolie zorgde voor ons, mijn moeder stond er namelijk alleen voor”, vertelt Jane. “Jolie nam een baantje aan in de keuken van het kamp en smokkelde eten voor ons mee.” In 1951 kwamen Jane en Jolie met hun ouders en jongere zusje aan in de haven van Rotterdam. “Nederland was in wederopbouw. Die zaten echt niet op ons te wachten”, zegt Jane over de eerste periode in Nederland.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren