Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Op de prikpost ‘Ik zie vooral blije gezichten’

Dokter Ted, ‘Ik heb last van hooikoorts’ of ‘Ik heb een pinda-allergie’. Ook: ‘Ik zwel op als ik een tomaat eet’ of ‘Ik heb een neiging tot flauwvallen, gaat dat ook hier gebeuren?’ Vragen op de priklocatie

Doktersdienst draaien. Dat had Ted van Essen lang niet meer gedaan, eigenlijk sinds hij eind 2015 na veertig jaar de deur van zijn Amersfoortse huisartspraktijk dichttrok. Nu is hij – voor de zomermaanden – door de GGD ingehuurd als vaccinatie-arts in de provincie Utrecht. Hij begeleidt er de massale corona-inentingen, prikt hoogstzelden zelf, maar is er voor het geval er problemen zijn of twijfels.

Geen risico’s
“Onlangs heb ik een ambulance laten komen voor een mevrouw die ineens onwel werd. Je neemt geen risico’s wanneer iemand een mogelijk allergische reactie krijgt na een coronaprik. Gelukkig ging het al snel weer goed met de patiënt en mocht ze enkele uren later weer huis.” Toegegeven, het is even wennen om voormalig huisarts en actief televisiedokter Ted van Essen (72) op een vaccinatielocatie rond te zien stappen in een paars GGD-shirt met op het rugpand in grote witte letters: ‘ARTS’.

‘Wie had dit verwacht?’
Van Essen glimt van genoegen. Niet alleen omdat hij een bijbehorende knalpaarse bodywarmer mag houden ‘voor koudere dagen’, maar vooral omdat de Nederlandse vaccinatiebereidheid in enkele weken is opgelopen van 84 naar 87 procent. En dat is een kolfje naar zijn hand, uitgesproken vaccinatievoorstander die hij is. “Dat is indrukwekkend hoog”, reageert Van Essen. “Wie had dat verwacht na al dat verzet tegen de vaccins en hun ‘vermaledijde bijwerkingen’? Vaccins waar eerst om werd geschreeuwd waar ze bleven. En door sommige groepen verguisd toen ze er eenmaal waren. Een derde van Nederland wilde géén vaccin; half december was de vaccinatiebereidheid nog maar 61 procent. En zie nu!”

Mensen komen graag
Met het mooie weer van de afgelopen weken, de oplopende inentingscijfers en de dalende coronabesmettingen, begint het ‘vaccinatiecircus’ zowaar op een feestelijke afspraak te lijken, waar mensen zich graag melden. Ted van Essen: “Ik zie tijdens de twee of drie diensten die ik nu per week draai overwegend opgewekte gezichten. Antivaxxers zie je hier niet. De meeste mensen zijn blij dat ze nu door een entstof beschermd worden tegen een gluiperig virus.”
Natuurlijk zijn er ook angstige gezichten, erkent Ted van Essen. “Zoals die mevrouw met prikangst, die onlangs voor me stond met haar dochter. Ik ben naast de moeder gaan zitten, ze herkende me van ‘Tijd voor MAX’, en toen was het goed. Je zag de angst verdwijnen, signaleerde ook haar dochter. Ze vertrouwde me. Terecht, haha!”

Onvermijdelijke vragen
Als je ‘Dokter Ted’ bent, dan worden je onvermijdelijk vragen gesteld. Vragen als: ‘Dokter, ik heb last van hooikoorts’ of ‘Dokter, ik heb een pinda-allergie.’ Ook: ‘Dr. Ted, ik zwel op als ik een tomaat eet’, of ‘Ik heb een neiging tot flauwvallen, gaat dat ook hier gebeuren?’ Ted van Essen: “Het is goed als mensen dat alles vooraf vermelden in de gezondheidsverklaring. Dan kunnen ze liggend worden geprikt, hebben we een epi-pen bij de hand en houden we zo iemand extra in de gaten.” Overigens merkt hij op dat er elke coronaprikdag wel iemand flauwvalt en ergens in Nederland iemand een allergische reactie krijgt. “Is bijna niet te voorkomen, maar dat proberen we wel. Maar het is echt niet zo dat hooikoorts een contra-indicatie is voor het vaccin.”

Reageren of vragen? info@meerovermedisch.nl
Zie ook www.meerovermedisch.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren