Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Slapen onder de sterrenhemel

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland én vervult bijzondere wensen. Deze week gaat de wens van mevrouw Suze Meijer in vervulling, een nacht doorbrengen onder de sterrenhemel.

Suze Meijer (95 jaar) uit Amsterdam heeft geen tijd om achter de geraniums te zitten, “Vóór corona zwom ik iedere week in het zwembad, zo blijf ik in beweging”, vertelt Suze. Het zwemmen heeft ze al een tijd moeten missen, maar gelukkig heeft ze andere hobby’s. Ze leest veel boeken en fietst regelmatig naar vrienden, die ze buiten ontmoet en begroet met een elleboog, “Als we allemaal gevaccineerd zijn, gaan we snel weer knuffelen.”

De lockdown heeft Suze ook wel aan het denken gezet, want sommige maatregelen deden haar toch terugdenken aan de oorlog, “Die tijd was vreselijk! De razzia’s, het geweld… Ik heb het allemaal gezien. ‘s Avonds moesten we thuis alles verduisteren, zodat de vijandelijke vliegtuigen geen zicht kregen op de stad. Dat was vrij angstaanjagend, maar daardoor kon je wel mooi de sterrenhemel bekijken. Daarna heb ik de sterren nooit meer zo mooi gezien.”

Het moet aardedonker zijn
Nederland staat nog altijd in de top drie van meest verlichte landen ter wereld. “Zo donker als toen in de oorlog is het in Amsterdam nooit meer geweest”, vult Suze aan. En om een glimp op te kunnen vangen van de sterren, moet het aardedonker zijn. Daarom gingen we voor Suze op zoek naar het donkerste plekje in Nederland. En dat vonden we bij erfgoed Bossem in het Overijsselse Lattrop-Breklenkamp. Daar kun je overnachten in een sterrenkubus met een glazen koepel in het plafond, waardoor je vanuit je bed de sterren kunt zien.

Even weg uit de stad
We zoeken Suze op in Amsterdam en overhandigen haar een boek over het heelal. “Ik heb veel boeken, maar deze heb ik niet eerder gezien, hij is prachtig.” Daarna vertellen we Suze over de sterrenkubus. “Wat een uniek idee. En even weg uit de stad, daar kijk ik zo naar uit.” Over wie Suze dan mee wil nemen, hoeft ze niet lang na te denken. “Mijn kleindochter Monique natuurlijk. Wij hebben al vaker reisjes samen gemaakt en zij is altijd wel in voor wat gekkigheid.”

Prachtige nacht
Suze staat bepakt en bezakt klaar om aan dit avontuur te beginnen. Ook kleindochter Monique (54) vindt het een bijzondere dag. “Mijn oma en ik lijken op elkaar. Zij is alleen iets spiritueler dan ik. Ik ben van het aardse, de natuur. Gezien haar hoge leeftijd kan dit zomaar onze laatste reis samen zijn.” Eenmaal aangekomen bij de sterrenkubus kijkt Suze haar ogen uit. “Ik zie dat we zelfs sterren op het plafond hebben. Dus als het donker is, slapen we, ongeacht of het buiten helder is of niet, onder een prachtige sterrenhemel”.

Wilt u een ouderenproject aanmelden? Of heeft u een wens voor een dierbare of instelling? Laat het weten! MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. • IBAN: NL33 INGB 000 000 4567

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren