Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Eén met de natuur

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland én vervult bijzondere wensen. Deze week regelen we een rolstoelbus en een natuurgids, zodat Bert nog een keer zijn passie kan uitoefenen.

Jarenlang stond Bert de Vette (70) voor de klas op een groene school, waar hij de leerlingen honderduit vertelde over de natuur. Totdat twee jaar geleden de ziekte van Parkinson bij hem werd geconstateerd. Een vrij agressieve vorm, waardoor zijn gezondheid snel achteruit is gegaan en hij continu zorg nodig heeft. Zorgeloos de natuur in, dat lukt niet meer.

Het was een strenge meester hoor, maar als je eenmaal zijn vertrouwen gewonnen had, dan was hij ook in voor een lolletje. De leerlingen hadden altijd veel respect voor hem”, vertelt zijn vrouw Annigje (81) met veel trots. “Al dertig jaar is hij mijn maatje. Hij was de gids tijdens een excursie in de natuur. We raakten aan de praat en een paar weken later vroeg Bert of hij een keer voor mij mocht koken. Een man die voor mij kookt, ik vond dat zo’n uniek voorstel, dus ik zei volmondig ja. Daarna is hij nooit meer weggegaan.”

Meer dan een hobby
Jany is vrijwilligster in het verzorgingshuis waar Bert sinds een jaar woont en besloot MAX Maakt Mogelijk te schrijven. “Ondanks zijn ziekte zorgt hij altijd voor gezelligheid en humor. Hij heeft het daarnaast vaak over zijn hobby die hij zo mist: natuurfotografie. En het is niet zomaar een hobby. Hij heeft een behoorlijke uitrusting aan camera’s en lenzen. Mijn wens is dan ook om hem nog eens van dit alles te laten genieten.”

Nieuwe natuur
Zus Ineke en zwager Johan komen wekelijks bij Bert op bezoek en gaan vandaag ook mee, samen met Annigje en Jany. Bert is zichtbaar geëmotioneerd als hij hoort wat de verrassing is. “Nu hij rolstoelgebonden is, is het vervoer het grootste probleem”, zegt Johan. Daarom komt MAX Maakt Mogelijk in actie; wij hebben een rolstoelbus geregeld.
Vogelaar Jako, beter bekend als ‘De Visdief’, staat ons met verrekijkers en een vogelgids onder zijn arm op te wachten in de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een prachtig nieuw stukje natuur, waar een paar jaar geleden nog landerijen lagen. “Er zitten hier zo veel unieke vogelsoorten, dus we gaan veel zien”, zegt Jako.

‘Een lievelingsvogel!’
We hoeven ons alleen maar om te draaien of Bert zit al met zijn camera in de aanslag om de eerste vogel vast te leggen. En niet zomaar één: een gracieuze lepelaar! “Eén van mijn lievelingsvogels”, zegt Bert. Ruim dertig andere soorten volgen, waaronder de steltkluut, bosruiter en de geoorde fuut. Bert geniet zichtbaar. Door zijn ziekte is hij steeds meer afhankelijk van anderen: “Maar door de lieve mensen om mij heen en door dagen zoals deze kan ik één ding nog wel: genieten!”

Heeft u ook een wens voor een dierbare of voor een instelling? Laat het weten! MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. Zie ook maxmaaktmogelijk.nl • IBAN: NL33 INGB 000 000 4567

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren