Abonnementen service: 035 - 2019505

VOETPROBLEMEN

Geachte dokter Ted,

Het lopen gaat steeds moeilijker. Ik heb een ingegroeide teennagel en dat doet vreselijk veel pijn. Mijn zere voet dompel ik weliswaar elke dag in een lauw badje met soda, maar ik heb grote moeite met de verzorging daarna. Want ook het bukken gaat moeilijk. Onlangs hoorde ik dat geen medische indicatie krijg voor een pedicure. De kosten moet ik zelf betalen.

Janny Schipper (76)

 

Zo te lezen, mevrouw Schipper, heeft u veel last van een teennagel die in het nagelbed is gaan groeien. Dat is inderdaad een pijnlijke kwestie. Zodanig zelfs dat het lopen erdoor wordt bemoeilijkt en uw nachtrust door een ontstoken, bonkende teen wordt verstoord. Hier moet echt snel iets aan gebeuren! Inderdaad gelden er vergoedingsregels voor voetzorg. Een pedicure wordt alleen bij diabetes vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn ook vergoedingen mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, maar doorgaans alleen bij diabetes mellitus, reumatoïde artritis en een aantal bloedvatproblemen. Over de redelijkheid of onredelijkheid van dit soort verzekeringsregels wil ik hier nu geen uitspraken doen; dat is niet aan mij. Ik wil niet op de stoel van de verzekeraar gaan zitten, andersom heb ik dat ook nooit toegestaan. Wél vind ik: ook al kost een behandeling door de pedicure of de podotherapeut u het nodige, het is beslist de moeite waard dat u zich laat behandelen door één van deze specialisten. Het is een goede investering in uw mobiliteit.

Te krappe schoenen
Regelmatige voetverzorging is van groot belang, ook al onderschatten veel mensen dit. Dat geldt eveneens bij andere pijnveroorzakende voetproblemen, zoals Hallux valgus, ofwel scheefgroei van de grote teen. Die groeit letterlijk naar binnen, met als gevolg dat er een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet ontstaat. Dikwijls het gevolg van schoeisel dat slecht is voor de voeten, zoals hoge hakken of te krappe schoenen. Hallux valgus komt dan ook veel voor bij vrouwen. Bij mannen is dit euvel zeldzamer. De klacht is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. Slecht schoeisel is bij meerdere voetproblemen dikwijls de grote boosdoener. Ook de diabetespatiënt is gebaat bij schoenen die niet te krap zijn en kousen of sokken zonder naad bij de tenen. Want drukplekken en eeltvorming kunnen tot veel ellende leiden, zoals wondjes die maar moeilijk helen.

Ga naar de huisarts
Overigens, bent u eigenlijk al bij uw huisarts geweest, mevrouw Schipper? Want daarover lees ik niets in uw briefje. Een doktersblik op uw voeten kan immers nooit kwaad. Zeker op uw leeftijd is het belangrijk dat u zo lang mogelijk mobiel en in beweging blijft. De huisarts kan een belangrijke rol spelen in het oplossen van de pijnproblemen aan uw voet. Bijvoorbeeld met het aanstippen (met zilvernitraat) van ‘wild vlees’ dat óver de nagel heen groeit, maar niet altijd biedt dat soelaas. Of met een kleine chirurgische ingreep. Wat heerlijk zou het voor u zijn wanneer u straks – met beter weer – moeiteloos een gezond ommetje kunt maken…

Onder redactie van René Steenhorst

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren