Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

LENTEKRIEBELS of voorjaarsmoe?

Dag dokter Ted,

Mijn man en ik zijn allebei zeventigers. We zijn al 43 jaar samen en gelukkig. Maar hoewel we een redelijk goede gezondheid hebben (laten we ’t afkloppen), doet zich in de eerste maanden elk jaar een groot verschil voor. Mijn man Jan stuitert van de energie zodra hij de eerste krokussen ziet of een jonge vis in de vijver, en ik ben niet vooruit te branden. Hij is op zijn best en ik krijg hooikoorts afloop een tekenbeet op. Wat is dat toch?

Diny

Dát, beste Diny, noemen we voorjaarspech of lentekwalen. De één barst van de energie bij het horen van de terugkeer van veel vogels die de lente aankondigen, de ander sleept zich voort. Soms met de moed der wanhoop, komend vanuit een winterdip.

Klassieke klachten
Zoals ik het inschat Diny, heeft je echtgenoot een overmaat aan lentekriebels, aangestuurd door hormonen als serotonine en dopamine die een rol spelen bij het geluksgevoel. Terwijl jij kampt met een klassieke voorjaarsvermoeidheid en alles wat daarbij past: gebrek aan energie, lusteloosheid, concentratieproblemen en extra behoefte aan slaap. Ook somberheid, snel geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen en ontevredenheid horen daarbij. Hij voelt zich relaxt en wil van alles ondernemen. Terwijl zich bij jou wellicht frustraties opbouwen, omdat je je er niet toe kunt zetten aan de grote schoonmaak te beginnen die in sommige huishoudens nog altijd het lentegevoel inleidt. Wellicht kan Jan het van je overnemen, met al die tomeloze energie van hem.

Tekort aan vitamine D
Voorjaarsmoeheid heeft overigens meer met de winter dan met het voorjaar te maken. Onze huid maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan. In de winter schijnt de zon maar half zo lang als in de zomer en met maar een tiende van de lichtintensiteit. Dat kan dan leiden tot een tekort aan vitamine D en dat hebben we nodig voor botopbouw. Het beïnvloedt ook onze spierfunctie en speelt een rol bij ons immuunsysteem. Daarbij: dit jaar ging de winter wel erg snel in het voorjaar over… Het enige dat je kunt ondernemen tegen deze seizoensmoeheid: eet zo gevarieerd mogelijk, wees matig met alcohol en koffi e, en beweeg! Minimaal vijf dagen per week een halfuur en bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Als de zon schijnt, ga dan naar buiten. Trouwens, op jullie leeftijd kun je beter vitamine D-gebrek voorkomen door het dagelijks te slikken.

Vroege pollenpiek
In het Engels worden de lentekriebels van je man wel ‘spring fever’ genoemd. Met koorts heeft dat niets te maken, maar misschien is er wel een verband met hooikoorts. Met niezen, tranende branderige ogen en loopneuzen. En jawel, tot overmaat van ramp is ook dat seizoen alweer begonnen. Nederland kleurde eind februari, begin maart alweer oranje en felrood op de hooikoortskaarten van onder meer website pollennieuws.nl. De stuifmeelpollen van de hazelaar en de zwarte els veroorzaakten die enorme pollenpiek zo vroeg in het jaar. Ook in mijn omgeving merkte ik alweer de eerste effecten van de pollen.

Laat je testen!
Hooikoorts leidt op dit moment ook tot verwarring bij veel mensen. ‘Is het misschien toch corona?’ Want veel klachten – licht verkouden, loopneus, verhoging – komen overeen met corona-symptomen. Bij twijfel geldt: laat je testen! Goede kans dat u ‘negatief’ bent…

Onder redactie van René Steenhorst

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren