Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een rood oog kan geen kwaad

Beste dokter,

Ik ben me rot geschrokken. Ik had last van jeuk in m’n oog, wreef wat, keek een uur later in de spiegel: bloeddoorlopen oog! Niet een klein beetje, nee, twee grote bloedvlekken aan weerszijden van m’n pupil. Het voelde een beetje beurs aan, maar voor de rest zag ik goed scherpen elk detail.

Bas van Bomme (68)

Ik heb een foto van uw oog gezien en het ziet er inderdaad indrukwekkend uit. En nu wilt u weten of dat kwaad kan? Ik kan me voorstellen dat u van zoiets schrikt. Maar nee, het kan geen kwaad, het is slechts een gesprongen adertje dat een bloeding onder het slijmvlies heeft veroorzaakt.

Het ziet er heftig uit
Een ‘subconjunctivaal hematoom’ heet dat in medisch jargon, Feitelijk een bloeduitstorting in het oogwit. Bij de één pakt die bloedvlek wat groter uit dan bij de ander. Bij u is bijna al het oogwit weg, de pupil ligt in een badje met bloed, en ziet het er beslist nogal heftig uit. U vergelijkt uzelf met een ‘alien met een robotoog uit een sciencefi ctionfi lm’. Nou, zó blijft u dus wel eventjes rondlopen, het gaat wel enige weken duren voordat uw oogwit weer zo wit is als het behoort te zijn. Ook is bij u het slijmvlies wat gaan bobbelen omdat er een fl inke hoeveelheid bloed onder zit.

Vooral bij ouderen
Een ‘rood oog’ door een gesprongen bloedvaatje komt vaak voor. Bij oudere mensen meer dan bij jongeren, maar ook uit die laatste leeftijdscategorie kreeg ik menigmaal hevig verontruste mensen in mijn spreekkamer. Het fi jne voor een huisarts is dat hij kan beloven dat het probleem zich snel herstelt. Goed nieuws dus tijdens het spreekuur. Het kan spontaan gebeuren, maar ook wanneer je in je oog wrijft of er iets tegen je oog aankomt. Soms knapt zo’n bloedvaatje opeens als u hard moet persen of niezen. Eigenlijk is het een bloeduitstorting ín het oog. Daar toont het rood (omdat het slijmvlies heel dun is), maar een bloeduitstorting onder de huid toont blauw.

Soms naar de huisarts
In het algemeen is bezoek aan de huisarts niet nodig. Alleen wanneer u bloedverdunners gebruikt of na de bloeding slechter ziet, pijn blijft houden in het oog of licht moeilijk kunt verdragen. Dan is het raadzaam contact op te nemen met uw arts. Ook maken diabetespatiënten die zo’n bloeding krijgen zich soms zorgen, omdat ze tijdens hun eigen reguliere oogonderzoeken weleens gehoord hebben over ‘puntbloedingen’. Hun bezorgdheid is begrijpelijk; toch is dit wat anders. Puntbloedingen komen voor in het netvlies achter in het oog, en niet onder het slijmvlies waar het ‘rode oog’ ontstaat.

Droge ogen verhelpen
En nog dit: een bloeduitstorting in het oogwit kan leiden tot droge ogen. Dat is makkelijk te verhelpen met bijvoorbeeld een ooggel of oogdruppels (kunsttranen). Zonder recept aan te schaffen bij apotheek of drogist.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren