Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

PLANTEN IS NIET MOEILIJK

Veel tuinliefhebbers hebben moeite met het planten van tuingewassen. Toch is dit leuk werk. Maar alles begint met een goede grondbewerking.

Bij een nieuwe tuin moet de grond minimaal 40 centimeter losgewerkt worden en alles wat er niet hoort verwijderen, zoals steen, ijzer, cementen dergelijke. Vaste planten kunnen na deze bewerking eenvoudig geplant worden. Gebruik wel altijd compost of tuinaarde in het plantgat. Tuinturf alleen bij zuurminnende planten gebruiken.

Vooral bij het planten van bomen is het verstandig een ruim plantgat te maken en dit moet beslist dieper dan 40 centimeter. Een boom staat daar tientallen jaren en maakt veel wortels. Het plantgat mag beslist tot 80 centimeter losgemaakt worden. Planten moeten even diep komen te staan zoals ze bij de kweker stonden.

Dit is meestal goed te zien, wat boven de grond zat is altijd groen en daaronder is destam meestal bruin. Nooit te diep planten, want hierdoor gaat de boom of plant dood. Als de boom in het plantgat staat, dit weer aanvullen met aarde, daarna de boom iets schudden, waardoor de aarde goed tussen de wortels gaat zitten. Daarna fl ink water geven en dit in de grond laten zakken voordat de laatste aarde wordt aangebracht.

Krijn Spaan is al meer dan 60 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren