Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Mr. Pieter van Vollenhoven is mijn voorbeeld’

Het huis van Anne-Marie Meijer (71) is net een museum met allemaal foto’s en tekeningen van het Begijnhof in Amsterdam. De plek in Amsterdam waar zij jarenlang met zo veel plezier gewoond heeft en vol passie en liefde over kan vertellen.

Het bekendste hofje van Nederland is inmiddels gesloten voor publiek vanwege de grote toestroom van toeristen. Anne-Marie heeft daar nooit overlast van ondervonden. “Ik vond het er door alle bezoekers juist gezellig en stond iedereen graag te woord over mijn woonplek.” Ze heeft er zelfs prinses Juliana een keer mogen ontmoeten.

‘ELKE DAG EEN FLINKE WANDELING’
Vanwege hartklachten en de ziekte van Crohn heeft Anne-Marie 42 operaties moeten ondergaan en lag ze vier jaar aaneengesloten in het ziekenhuis. Toen ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, adviseerden de artsen haar elke dag een flinke wandeling te maken. “Toen ik tijdens een wandeling een schitterende ansichtkaart in een etalage zag liggen van het Begijnhof, wist ik wat ik tijdens mijn wandelingen moest gaan doen; fotograferen.” Op die manier creëerde ze een doel voor zichzelf, dat maakte haar wandelingen een stukje aangenamer. Haar foto’s werden op den duur zelfs geëxposeerd in het Houten Huys bij het Begijnhof.

EEN DAGJE OP PAD MET EEN BOSWACHTER
Naast foto’s van het Begijnhof, maakt Anne-Marie ook graag foto’s in de natuur. Op dat gebied heeft ze een voorbeeld; prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Zijn natuurfotoboek ligt prominent op de salontafel. Anne-Marie stuurde MAX Maakt Mogelijk een brief waarin ze aangaf één grote wens te hebben; een dagje op pad gaan met een boswachter, zodat ze de perfecte dierenfoto kan maken.

OP ZOEK NAAR BURLENDE HERTEN
Jan Slagter overviel Anne-Marie en nam haar mee naar de Hoge Veluwe. Daar stond boswachter Jakob Leidekker haar op te wachten. Als verrassing sloot ook prof. mr. Pieter van Vollenhoven zich aan. Annemarie kon het niet geloven: “Ik wist niet wat ik zag. Ik voelde me zo nietig, de professor had een grote lens en ik maar een kleine camera.” Samen gingen ze op zoek naar burlende edelherten. Met een jeep reden ze van de gebaande paden en konden ze dichtbij de herten komen. Iets wat zonder de hulp van meester Pieter niet gelukt zou zijn. De auto werd geparkeerd en te voet legden ze de laatste honderd meter af, zodat de beste foto’s gemaakt konden worden. “Dat ik dit heb mogen meemaken emotioneert me. Ik heb daar een traantje om gelaten.”

PIETERS PERSOONLIJKE BOODSCHAP
De dag leverde mooie foto’s op, van zowel prof. mr. Van Vollenhoven als Anne-Marie. MAX Maakt Mogelijk heeft de mooiste plaatjes afgedrukt en ingelijst, zodat ze een mooi plekje kunnen krijgen bij Anne-Marie, tussen de foto’s van het Begijnhof.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren