Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Het vrije woord

Een heldenstatus zou wel het laatste zijn wat hij nastreefde. Toch kreeg hij vorige week postuum de hoogste Franse onderscheiding: de Legion d’Honneur.

Samuel Paty, de bescheiden 47-jarige geschiedenis- en aardrijkskundedocent die lesgaf op een school in een voorstad van Parijs en werd vermoord door een islamitische terrorist, alleen maar omdat hij een cartoon van de profeet Mohammed aan zijn leerlingen had laten zien. Niet om ze te shockeren, integendeel.

Paty had zijn moslimleerlingen de keuze gegeven de klas te verlaten als zij de cartoon niet wilden zien. De leraar toonde de tekening die eerder in het satirische blad Charlie Hebdo was gepubliceerd, nota bene tijdens een les over vrijheid van meningsuiting. Want dat grondrecht staat aan de basis van onze samenleving, was de overtuiging van Paty. En dat is ook mijn mening. Daarom ben ik verbaasd, nee verontwaardigd, dat de Nederlandse onderwijswereld niet en masse is opgestaan met een verklaring dat in onze klaslokalen de vrijheid van expressie onaantastbaar is en blijft. Waarom vinden ze nu de weg naar het Malieveld niet?

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren