Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bramen

Bramen zijn heerlijke vruchten en eenvoudig te telen. Ik ben wel van mening dat de bramen die in de natuur groeien, meer smaak hebben. Maar in de natuur zijn ze steeds moeilijker te vinden in moerasgebieden door veel houtgroei. In de tuin doen ze het echter ook prima.

Er zijn bramenstruiken mét en zónder doorns. De eerste zijn wel smakelijker. Het zijn meestal probleemloze struiken en in de winter hoeft men alleen de oude takken weg te halen en in het voorjaar voldoende mest geven. Soms blijven de vruchten rood. Dan is er sprake van de rode-vruchtziekte, veroorzaakt door hele kleine mijten. Deze mijten zuigen aan blad, bloemen en vruchten, waarna de schade optreedt.

In de winter de oude takken op tijd wegsnoeien, dat voorkomt een deel van de aantasting, daar de mijten hierop overwinteren. Eventueel in het voorjaar spuiten met spuitzwavel als de bloemstengels 5 à 15 cm zijn. De tweede bespuiting vlak voor de bloei.

Krijn Spaan is al meer dan 60 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren