Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Samen

Aan het gekrakeel op sociale media en de demonstraties tegen de coronamaatregelen zou je het niet zeggen, maar de Nederlanders zijn door de coronacrisis positiever gaan denken over politiek en samenleving.

Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de publieke stemming in ons land compleet is omgeslagen. Gaf begin dit jaar nog maar de helft van de bevolking aan vertrouwen te hebben in de regering, nu geeft ruim driekwart van de Nederlanders de regering een voldoende.

En dat heeft alles te maken met de aanpak van de pandemie in ons land en de heldere wijze waarop daarover gecommuniceerd werd door Rutte en zijn team. Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders tevredener zijn over de samenleving. Dit is te danken aan saamhorigheid, respect en solidariteit in de coronacrisis, zegt het SCP. De virusuitbraak heeft mensen dichterbij elkaar gebracht; we zaten allemaal in hetzelfde schuitje en we beseften dat we alleen door samen te werken en elkaar te helpen de crisis te boven konden komen.

Nederlanders willen ook na de crisis graag een samenleving met gemeenschapszin en verdraagzaamheid, waarin mensen naar elkaar omkijken en respectvol met elkaar omgaan. Ik hoop dat de coronaregels nog het nodige draagvlak onder de ongeduldiger wordende bevolking blijven behouden. Want alleen samen kunnen we niet alleen het virus, maar ook de hierop onvermijdelijk volgende economische klappen het hoofd bieden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren