Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

GroenTIP: Lepelboom

Kalmia of lepelboom is afkomstig uit Noord-Amerika. Het zijn struiken die eind voorjaar en begin zomer bloeien. Ze worden helaas niet veel meer geteeld in Nederland.

De kleine bloemen van Kalmia latifolia (breedbladige lepelboom) zien eruit als kleine kommetjes met veel meeldraden en zijn meestal roze van kleur. Ze houden van een koel en vochtig klimaat, maar ook van een kalkvrije en humusrijke tuingrond en schaduw. Bij het planten dus altijd tuinturf door de grond mengen.

Kalmia angustifolia heeft smal blad en wordt ruim een meter hoog. De bloemen zijn fel roodachtig tot roze en hij past goed in een heesterborder of rotstuin. Hij wordt ook wel schaapslaurier genoemd, omdat schapen vaak verward raken in de lage breed groeiende takken. De breedbladige lepelboom wordt flink groter en kan wel ruim drie meter worden, maar meestal wordt hij twee meter. Hij heeft felroze knoppen, die open bloeien met lichtroze bloemen, waarvan de meeldraden als de spaken van een paraplu in de bloemkom zijn gearrangeerd. Jammer dat ze maar in weinig tuinen zijn aangeplant.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren