Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Cosmea

De Cosmea is een eenjarige plant die in korte tijd flink groot kan worden. Er zijn lage soorten te koop, die meestal in potten op het terras worden gezet. De mooiste vind ik de hoge soorten, die ongeveer 100 tot 150 centimeter worden en prima als gatenvuller in de vasteplantenborder gebruikt kunnen worden. Bind ze wel op tijd op, want begin juli komen er vaak zware regenbuien met wind en dan breken te takken gauw.

Ze zijn te zaaien in allerlei kleuren. Een goede witte is ‘Purity’ (de hoogste) of ‘Albatros’. Cosmea ‘Dazzler’ opent zijn bloemen helderrood en verkleurt naar karmijnrood. Een enigszins roze vorm is ‘Radiance’, met een geel hart en donkerroze bloemblaadjes. De gele Cosmea komt uit onder andere Mexico en Midden-Amerika. Het is een plant die veel warmte nodig heeft en dus pas na half mei in de tuin geplant kan worden. ‘Crest Lemon’ bloeit citroengeel met enkele bloemen. Dan is er ook nog de zwarte Cosmea, ‘Cosmos atrosanguineus’. De kleur is niet helemaal zwart, een voordeel is dat de plant naar chocolade ruikt.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren