Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Eerbetoon

Ik betrap me er zelf ook weleens op. “Oh gelukkig; nog maar 33 doden en 14 nieuwe ziekenhuisopnames, het gaat nu echt de goede kant op”, zo verzucht ik soms opgelucht nadat ik de nieuwste cijfers van het RIVM heb gezien.

Achter die koele getallen (als waren het beurskoersen) en de toekomstgerichte blik van premier Rutte op zijn persconferenties, schuilt echter onnoemelijk groot leed. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn er 5.748 mensen overleden die positief op corona waren getest.

Vaders, moeders, zonen, dochters, partners, vrienden en vriendinnen. Ieder met zijn of haar eigen naam en gezicht. Mensen die vaak onverwacht snel bezweken aan dit vreselijke virus. Mensen van wie wegens het besmettingsgevaar niet echt afscheid is kunnen nemen en van wie de uitvaart vaak ook niet eens kon worden bijgewoond. Die mensen dreigen – nu alle aandacht uitgaat naar het weer van het slot halen van de samenleving – anoniem te verdwijnen achter grafieken en tabellen.

Daarom geef ik een compliment aan de collega’s van RTL Nieuws die op hun site met hulp van nabestaanden portretten en levensgeschiedenissen plaatsen van de overledenen: ‘Zij stierven door corona’. Een mooi initiatief. Als we de pandemie achter ons gelaten hebben, zou er een dag van nationale rouw moeten komen. Twee minuten stilte waarin we de overledenen uit de schaduw van de vergetelheid halen en de eer betonen die ze verdienen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren