Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Mos op de tuinplanten

Mevrouw K. van Santen vroeg mij hoe het komt dat er zo veel mos op de planten groeit. Ik kweek al vijftig jaar heesters en dergelijke. In het begin was er nooit mos op de planten aanwezig.

Door het alsmaar groeiende auto- en vliegverkeer is de luchtvervuiling behoorlijk toegenomen. En ik ben van mening dat dit mede oorzaak is van de toename van mosvorming. Mos en algen bestrijden op tegels is vrij eenvoudig. Er is een milieuvriendelijk middel tegen onkruid en mos, namelijk Ultima van Ecostyle. Daarmee is het mos vrij gemakkelijk te verwijderen zonder dat het milieu wordt aangetast. Mos in het gazon verwijderen vraagt meer aandacht.

Begin met een verticuteerhark het meeste mos te verwijderen. Daarna adviseer ik Gazon-AZ te strooien. Dit is een middel dat mos doodt en in voedingsstoffen omzet. Het gazon knapt na enkele weken weer op. Mevrouw van Santen heeft last van mos in Berberis-struiken en dit is moeilijk te bestrijden. Ik adviseer haar om met een harde bezem het meeste mos uit de struiken te halen. Spuiten met een mosdodend middel kan niet, daar de Berberis dan vermoedelijk doodgaat.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren