Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Hartelijke hereniging

Zwemster Janet Verkuil is pas vijftien als ze in 1984 in New York maar liefst zes medailles op de Paralympics in de wacht sleept. Dankzij deze bijzondere prestatie wordt ze op Schiphol onthaald door prins Claus en ontmoet ze later bij de huldigingsplechtigheid op het stadhuis van Utrecht mr. Pieter van Vollenhoven én toenmalig staatssecretaris Erica Terpstra.

Janet mist sinds haar geboorte een onderbeen, waarvoor ze een prothese draagt. Als ze in 1985, na haar Olympische Spelen, van de fiets valt en op haar geamputeerde been belandt, moet ze diverse operaties ondergaan. Met steeds nieuwe protheses en operaties houdt ze het vol tot 2008, maar dan moet ook haar knie eraf. Als ze niet veel later ook nog hevige reuma en de ziekte van Crohn krijgt, is ze genoodzaakt te stoppen met werken en komt ze thuis te zitten.

De prestatiedruk werd te veel
Ze kijkt met gemengde gevoelens terug op haar olympische periode. Wat begon als een goede sport voor haar handicap, werd een prestigeslag als wedstrijdzwemster, waar met name haar vader heel veel druk op zette. “Alsof hij zelf de beste wilde zijn.” Janet besluit na haar geweldige prestatie te stoppen met topzwemmen, wat haar vader niet kan verkroppen. Hun relatie komt daardoor onder druk te staan. Ze besluit al vroeg uit huis te gaan en haar eigen weg te kiezen. Jarenlang doet ze haar uiterste best om het contact met haar beide ouders goed te houden, maar dat verloopt moeizaam. Janet moet steeds de eerste aanzet geven. Haar moeder maakt haar verwijten en haar vader geeft haar nooit een compliment.

Nieuwe start
Begin 2019 zet Janet radicaal de knop om. De slechte relatie met haar ouders is in haar lijf gaan zitten en bezorgt haar veel verdriet.  Janet besluit een bucketlist te maken met wensen die haar weer vrolijk in het leven laten staan. Eén van de wensen op haar lijstje is een weerzien met Erica Terpstra. Ze bekijkt haar programma’s vaak meerdere keren en geniet telkens van haar positiviteit en de interesse die ze uitstraalt.

Nog een keer Erica ontmoeten
Ze schrijft MAX Maakt Mogelijk met de wens haar grote inspiratiebron nog één keer te ontmoeten. Als Erica Terpstra te gast is in ‘Tijd voor MAX’, regelt MAX een plekje in het publiek voor Janet en na afloop zien de twee oud-zwemsters elkaar na 35 jaar terug en vindt er een hartelijk weerzien plaats. Samen halen ze olympische herinneringen op.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren