Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Arme koolmezen

Afgelopen zomer waren er veel berichten in de media over in nestkasten gevonden dode jonge koolmezen.

Deze waren omgekomen omdat er in de land- en tuinbouw nog steeds veel bestrijdings­middelen worden gebruikt om insecten te doden. Deze worden dan weer door onder andere koolmezen opgegeten, met sterfte tot gevolg. Onlangs kreeg ik een bericht dat er een onderzoek is gedaan naar de mezensterfte. In 95 mezenkasten werden maar liefst 36 verschillende pesticiden gevonden, vooral DDT. Er waren slechts vier nesten vrij van pesticiden. Je kunt je afvragen wat er allemaal op ons voedsel wordt gespoten en worden alleen mezen hier ziek van? Ik ben van mening dat deze pesticiden ook slecht voor de mens zijn. Momenteel is er een onderzoek gaande naar de mezenbollen, misschien zitten daar ook wel pesticiden in. Hopelijk wordt het resultaat van dit onderzoek nog voor de winter bekendgemaakt. Wees dus nog even voorzichtig met het kopen van deze bollen, maar ik hoop dat uit het onderzoek blijkt dat ze gifvrij zijn, zodat wij onze meesjes en andere vogels met een gerust hart kunnen blijven voeren.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren